Monday, May 3, 2010

spider web effect

Posted by cik ayu at 8:03 PM

salam semua pembaca CupcakesChek!

kali ni saya nak share satu teknik deco yg sgt senang. saya panggil teknik ni > spider web effect, sbb hasilnya seakan-akan web labah2.

1. ini barang yg kite perlukan: buttercream icing (2 warna, saya gunakan putih dan hijau), piping bag, icing tip bulat (saya pakai icing tip no.3), spatula dan pencungkil gigi/ tooth pick (takde dlm gambar.. terlupa plak nak snap skali td, hehe)

2. mula2 ratakan buttercream icing di atas cupcake menggunakan spatula.

3. kemudian masukkan buttercream icing yg lg satu dlm piping bag dgn icing tip berbentuk bulat. ini tips utk anda, masukkan icing bag ke dlm cawan, kemudian masukkan icing dlm piping bag tersebut. ini boleh elakkan dr icing bersepah2 dan jd sgt messy.

4. pipekan icing di atas cupcake td, buat bentuk seperti bentuk ubat nyamuk, mula dr tengah ya!

5. ok. ini trick nya, letakkan pencungkil gigi/ tooth pick di tengah bentuk ubat nyamuk td dan tarik pencungkil gigi/ tooth pick ke luar. ulang langkah ini sehingga corak 'spider web' ini penuh. dan ini hasilnya!
selamat mencuba!

p/s: kalau guna icing kaler hitam dan putih lg cun rasanya, tp memandangkan yg ada kat dlm fridge cik ayu hanya icing kaler putih dan hijau so pakai ape yg ada je la. nanti lain kali kite belajar buat spidernya plak ya!

6 comments on "spider web effect"

MysDear on May 3, 2010 at 11:25 PM said...

memang nampak senang...insyaAllah nnt nk try la...tq2 :)

cik ayu on May 4, 2010 at 7:11 AM said...

try tau mysdear... jgn x try.. :)

Leen on May 4, 2010 at 11:43 AM said...

saya dah buat pada tempahan baru-baru ni...

cik ayu on May 4, 2010 at 7:04 PM said...

o ye ke leen? gud2.. :)

Leen on May 4, 2010 at 8:26 PM said...

saya main hentam je ayu...tengok kat youtube..hee...anyway, you've been giving s good tutorial...leh jadi cikgu ni..hehee

cik ayu on May 4, 2010 at 9:16 PM said...

takpe, semua cubaan pertama ayu pon bermula dr hentam2 jek gak.. hehe.. ayu pon bnyk blaja dr youtube tau leen :)

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal