Friday, April 30, 2010

fondant miniature rose

Posted by cik ayu at 5:09 PM

last time saya share mcm mana nak buat ribbon rose.. hari ni saya nak share mcm mana nak buat miniature rose pula. bezanya? miniature rose nampak sedikit real berbanding dgn ribbon rose tu (nama pon ribbon rose kan.. hehe). apa yg anda perlukan hanya sebatang pencungkil gigi/ tooth pick.

basically, anda perlu follow cara yg sama (step 6 - 8) di sini. trick nya ialah, lepas step 8 anda perlu 'frill' fondant tersebut. mcm mana? hanya perlu golekkan pencungkil gigi/ tooth pick di atas fondant anda (lebih kurang 3/4 bahagian dari atas) di sepanjang fondant tersebut.

dan anda akan dpt effect 'frill', mcm kat bawah ni.

selepas itu, terbalikkan fondant (bahagian yg ada effect 'frill' tu menghala ke bawah) dan gulungkan mcm biasa.

o ya. utk bg miniature rose ni nampak sedikit kembang, dgn menggunakan jari atau pencungkil gigi/ tooth pick bukakan atau tarik sedikit kelopaknya keluar.

tadaaa!! miniature rose anda sudah pun siap! sungguh comel kalau jd hiasan di atas cuppies anda! :)


selamat mencuba!


5 comments on "fondant miniature rose"

Yat Maria on April 30, 2010 at 7:02 PM said...

salam cik ayu..ni trick pun best gak...U engineer by career tapi Stay at home mum izit?

MysDear on April 30, 2010 at 8:12 PM said...

whoaa...tip baru nie..trime kasih 4 sharing! :)

cik ayu on April 30, 2010 at 8:30 PM said...

maria: haha.. mmg trick nye mudah jek sebenarnya kan... ayu skang still lg keje, as an engineer.. mesti wonder,camne i got the time to do all this? hehe.. kalo dah minat..camne2 pon mesti jd gak.. :)
mysdear: u r most welkam!

Hapi on May 1, 2010 at 7:00 AM said...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

cik ayu on May 1, 2010 at 10:45 AM said...

hello hapi! thanks.. do come again ya! :)

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal