Sunday, May 9, 2010

skarang kite buat bunga :)

Posted by cik ayu at 3:40 PM

salam semua pembaca CupcakesChek,

hari ini kite akan belajar mcm mana nak guna flower veiner, seperti yg saya janjikan dulu. (lina..entry ni spesel utk awak.. hehe).

1. ini barang2 yg kite perlukan: fondant, pewarna, rolling pin, stokin ajaib saya (hehe.. stokin berisi tepung jagung ya), acuan bunga (5 petal) dan flower veiner.

2. mula2 warnakan fondant anda. saya gunakan kaler violet dr wilton (comotnye la botol kaler cik ayu kan.. hehe).

3. kemudian canaikan fondant dan terap acuan bunga di atas fondant.

4. 'dust'kan sedikit tepung jagung pd flower veiner, dua2 belah skali ok! ini utk elakkan dr fondant melekat pd flower veiner. kemudian letakkan fondant yg telah diterap td di atas flower veiner. adjust kedudukannya supaya petal bunga tu selari.

5. tekan bhgn atas flower veiner ke atas fondant td. jgn terlalu kuat ya, nanti fondant akan jd terlalu nipis, ia akan melekat pd flower veiner dan susah pula utk di'handle' nanti.

6. dgn berhati2 keluarkan bunga yg telah di'vein'kan (ada ke perkataan ni? hehe..) td dan letakkan di atas permukaan yg blh mengekalkan bentuknya sehingga ia kering dgn sempurna. saya letakkan di atas sarang telur :) dan inilah hasilnya!

selamat mencuba!

6 comments on "skarang kite buat bunga :)"

Sari Yusa Ibrahim on May 10, 2010 at 8:22 AM said...

cantekkkk!!!!

PertMuffin on May 10, 2010 at 9:20 AM said...

cik ayu, veiner nih mahal kan? cik ayu beli berapa? saya survey hari tu kat blog XxxX RM60 sebiji :(
terus punah harapan nak beli..

cik ayu on May 10, 2010 at 1:01 PM said...

sari: thanks!:)
pertmuffin: mcm biasa, ayu beli kat cake connection. harga rm46 rasanya, tp sbb ayu kat melaka so bile campur ngan postage charges jd rm50++.

- L.i.n.a - on May 10, 2010 at 4:35 PM said...

ayu...sori baru tgk hehehe..teruja ni..skrg baru la sy tau cara2nya..sblm ni ingatkan fondant tu kita tekan2 aje kat veiner tu..x tau plak kena terap ngan acuan bunga ya...
tq tq tq ayu..terima ksh kongsi bersama..mmg cantik & nampak senang aje..kena kumpul duit la pasni hehee..

- L.i.n.a - on May 10, 2010 at 4:39 PM said...

ayu..ternampak nama sy kat atas..hehe...

cik ayu on May 10, 2010 at 6:29 PM said...

hehe.. baru pasan ke lina.. haaa.. kumpul duit, pastu angkat flower veiner satu ok! hehe..

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal