Thursday, December 8, 2011

what makes me feel this family needs a doctor..

Posted by cik ayu at 9:03 PM 0 comments





Saturday, December 3, 2011

the journey of ahmad rayyan

Posted by cik ayu at 1:07 AM 4 comments
SubhanAllah


video



video




Sunday, July 10, 2011

cookie lolly: haziq's birthday

Posted by cik ayu at 7:24 PM 1 comments
these are haziq's cookies... thanks mazuin for the order =). mintak halal ape terkurang ya!

cookie lolly with edible image wording:haziq is 6, 11.7.2011.



Friday, July 8, 2011

finally i'm 'aided' (^_^)

Posted by cik ayu at 10:57 PM 3 comments
kat post before this cik ayu ada mention yg hati cik ayu dok dag dig dug tunggu hubby balik... sebab nya... hari ni hubby bawak balik ni >>>>

finally!! my dream came true (^_^)

sgt2 seronok!!
dan lepas ni cik ayu blh la buat kek comel2 sbb cik ayu dah ada cake pan ni...

dan ini utk baby yg dlm perut cik ayu nih... (^_^)


thanks to my beloved friend, gee, sbb tolong belikan barang2 ni, tlg angkut barang2 ni dr UK nun dan tlg simpankan brg ni (ntah bape bln before en.hubby dtg collect)... gee, aku sayang ko! (^_^)

p/s: time tgh update blog nih...

hubby dgn excited nya cakap,"eh! tgk ni.. tgk ni.. dia punye sama ngan sayang?" *sambil tunjuk kat tv.. rancangan restaurant makeover*
cik ayu : apa?
hubby : yg pusing2 tu.... kitchen, kitchen..
cik ayu : ooo... kitchen aid..
hubby : haaaa.. sama.. kaler putih..
cik ayu : *apsal la plak hubby yg excited lebih nih?.. huhu*



raudhah's cookies: pink theme

Posted by cik ayu at 9:40 PM 3 comments
salam...
tayang cookies yg baru deliver smalam.. cookies ni utk raudhah, theme kaler nya pink (ramai btol org suke kaler pink ni ya)
to raudhah, sorry tak dpt nak buat banyak as you requested. hopefully raudhah suka ya!


p/s: cik ayu nye hati tgh dok dag dig dug tunggu hubby balik... nape? hehe.. nanti cik ayu cite..



Wednesday, June 29, 2011

solehah tu ape mama?

Posted by cik ayu at 10:50 PM 4 comments
setiap kali sebelum jannah masuk tido.. cik ayu akan baca doa, hembus kat telinga jannah... masa kecik2 dulu jannah tanya, "kenapa mama baca ni?".. cik ayu jawab, "supaya.. jannah dengar cakap mama, jannah bijak, jannah baik.."

so setiap malam la lepas hembus doa kat telinga jannah, cik ayu akan tanya jannah, "mama baca ni untuk ape?" dan setiap kali itu juga lah jannah akan jawab, " jannah dengar cakap mama, jannah bijak, jannah baik.." dan skang ni cik ayu tambah lg "supaya jannah solehah..." jannah pon ikut aje.." ... jannah solehah..".

5 saat lepas tu jannah tanya balik,"mama, solehah tu ape?" (^_^)


Tuesday, June 28, 2011

budak yg ada exam tp mcm takde ape yg berlaku..

Posted by cik ayu at 9:40 PM 0 comments
pg tadi masa hantar jannah ke school, teacher jannah cakap "puan, minggu ni jannah ada exam ya..". cik ayu balas.."o, ok..". tp dlm hati Allah je yg tahu betapa cuak nya hati ku.. hehehe.. mana taknya, jannah tak prepare ape pon.. dah la last week 4 hari memonteng sbb cik ayu ada course kat kl.

hmmm... bila amek jannah balik dr school muka jannah cool semacam jek.. ntah ape la yg di'exam'kannya.. bak kata aziz satar dlm cite nujum pak belalang.. "hantam saja laahhh.."

muka budak yg bersuka ria.. 4 petang berturut2 dok berendam dlm kolam

Sunday, June 26, 2011

the cute green & pink cookies

Posted by cik ayu at 9:53 PM 2 comments
cookies ni utk nurul dr 'the wedding heaven'.. she's a candy buffet vendor; you can visit her here: http://theweddingheaven.blogspot.com/
sgt2 happy bila nurul sgt2 suke the cookies design.. i also adore the wedding gown cookies design (masuk bakul angkat sendiri kah? huhu..), since nurul tanak ada riben2, so cik ayu kena design cam lain sket...


yaya's cookies: blue and white

Posted by cik ayu at 9:46 PM 0 comments
cookies ni utk yaya.. theme: biru dan putih.. yaya nak design mcm cookies kaler kelabu yg cik ayu pernah dulu.. dan ini hasilnya! (^_^)


khairunnisa's cookies : red, pink and white

Posted by cik ayu at 9:28 PM 3 comments
salam semua... lama rasanya cik ayu tak bersiaran.. hehe... last week cik ayu berkursus, jd masa sgt la limited nak edit2 gambar (almaklum la.. kamera murah, gambo kena edit baru cantik.. hehe)
cookies ni utk khairunnisa.. theme: merah, pink dan putih.. harap tuan punya cookies happy dgn hasilnya ya!

Wednesday, June 15, 2011

di suatu hari di waktu dhuha

Posted by cik ayu at 10:47 PM 0 comments
everyday on the way ke office, kalau masuk waktu dhuha, zikir/doa ini akan berkumandang di radio..


dan hari ni mcm tu jugak, cuma beza nya jannah masih blom sampai school.. so jannah pon dengar skali.. dan bila tiba kat lirik "Kekuatan, KekuatanMu"..

jannah : mama, kenapa dia kata kuat?

mama : ya lah... Allah kan kuat..

jannah : kuat mcm ni ke mama? *sambil angkat tangan pose mcm popeye*

mama : *speechless*


Wednesday, June 8, 2011

chocolate cheese marble cake: cik ayu's version (recipe included)

Posted by cik ayu at 11:49 PM 3 comments
alkisah nya, masa buat kek utk adik danish hari tu.. cik ayu rasa la kerak2 yg dok tertinggal dlm loyang tuh.. sedap la plak.. (sebenarnya resepi kek tu cik ayu baru try..). maka sejak itu mengidam la nak buat kek tu sekali lg.. tgk2 cream cheese cik ayu dah nak dekat expiry date nya, maka tercetus la kek marble chocolate cheese ini.. (^_^)

Chocolate Batter (dicedok dr Mom's Chocolate Recipe dr Mimi - www.sleeplessinkl.com)

Ingredients:

  • 2 cups white sugar
  • 1/2 cup shortening (or butter)
  • 2 eggs
  • 3/4 cup unsweetened cocoa powder
  • 1 cup milk
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 1/2 teaspoons baking powder
  • 1 cup hot, brewed coffee
  • 2 teaspoons baking soda
  • 2 1/2 teaspoons vanilla extract (or 1 vanilla bean)

Method:

1. Put the shortening (or butter) into your mixing bowl and beat until fluffy.

2. Pour in the sugar about 1/3 cup at a time and beat until light and fluffy. (This step is often referred to in cake recipes as ‘creaming the sugar and shortening’.)


3. Add the eggs one at time and mix well. Do not overbeat.


4. Stir in the dry ingredients (cocoa, flour, baking powder, baking soda) alternately with the wet ingredients (milk and vanilla extract) a little at a time, approximately about 1/3 cup each time.

5. Make sure you scrape down the sides and bottom of the mixing bowl every once in a while using a spatula.


6. If you have some vanilla beans on hand, split the vanilla bean open with a knife, taking care not to cut all the way to the other side. Open up the bean and scrape out the creamy black gold hidden inside, using the back of a small knife and put it into the batter. (Don’t throw away the used vanilla bean. Chuck it into your sugar pot to make your sugar wonderfully vanilla-scented. Vanilla-scented sugar is absolutely delightful with tea!)


7. For the boiling coffee which the recipe requires, what I do is take a Pyrex (glass) measuring cup, put in a cup of water inside, then add some instant coffee. I then put it inside the microwave. Once it has boiled, I take it out and pour it into the batter and mix using a spatula until just combined.


------------------------------------------------------------------------------------------------
Cheese Batter (tak dapat nak recall cik ayu cedok bahagian yg ni kat mana.. huhu)
*pd mereka yg sukakan lebih cheese, boleh gandakan resepi ni ya!*

Ingredients:
  • 250gm cream cheese
  • 60gm caster sugar
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1 egg
Method:

1. Put the cream cheese and caster sugar into your mixing bowl and beat until fluffy.
2. Mix in vanilla essence and the egg.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Kemudian 'marble'kan la adunan coklat dan adunan cheese dalam loyang. Bakar kek pd suhu 175 deg C sehingga masak (until a toothpick inserted into the cake comes out clean. do not overbake so as to keep the cake moist and soft.)

Selamat mencuba!


p/s: kalau nak bake kek coklat saja, gunakan resepi adunan coklat sahaja (^_^)


Tuesday, June 7, 2011

syai's cookies: again.. (^_^)

Posted by cik ayu at 8:21 PM 0 comments
cookie lolly ni sebenarnya utk boss syai.. last time masa cik ayu pos cookies ke office syai, syai kata boss nya berebut nak cookie lolly butterfly tu.. so syai order lg utk boss nya, kata nya boss syai nak bawak cookie lolly ni utk cucu nya kat hong kong.. waaa.. international cookies cik ayu.. (^_^)


Wednesday, June 1, 2011

biaq besaq hati, jangan besaq kepala

Posted by cik ayu at 8:16 PM 2 comments
biaq besaq hati, jangan besaq kepala' - itu la tagline adik munir, juara rancangan realiti adik adikku musim kedua kat tv1 tu.. *cik ayu baru tahu fact ni hari ni.. huhu..*
bergenang air mata cik ayu bile dengar adik ni azan di awal persembahan nya.. tak tahu la ape perasaan nya - kagum, syahdu... sepanjang persembahan yg bermain dlm kepala cik ayu ~ biarlah nanti anak dlm kandungan cik ayu ni bijak, pintar berkata2, soleh mcm adik munir.. amin..
takdir Allah, masa cik ayu belek2 buku kat luar dewan, adik munir dtg kat booth yg sama. dpt la cik ayu amek gambar sekeping ngan adik munir! rasa mcm dpt amek gambar ngan artis..huhu.. * thanks ye cik erni tolong snap gambar.. mmg commey =) *

cik ayu gugel 'adik munir juara adik adikku musim ke2' kat net dan cik ayu jumpa video ini... persembahan yg sama dlm dewan td, cuma ada tambah2 sket.. hmm.. tambah bnyk la jugak sebenarnya.. (^_^)



p/s: bila tgk video ni cik ayu rasa perasaan cik ayu sama mcm prof sharifah hayati yg ala2 nak nangis gak kekaguman..

Tuesday, May 31, 2011

danish's BEN10 birthday cake

Posted by cik ayu at 9:27 PM 0 comments
chocolate moist cake with chocolate ganache and cream cheese frosting.. kek ini utk adik danish, anak sorang kakak kat opis saya nih.. danish is a big fan of BEN10 (^_^). hopefully, danish suka kek yg cik ayu buat..

dari jauh... dekat sket...

laaaagi dekat...

p/s: to mama danish, thanks for the order & mintak halal ape terkurang ya..



Monday, May 30, 2011

syai's cookies: sakura inspired (^_^)

Posted by cik ayu at 10:01 PM 3 comments
repeat order dr syai... katanya nak tambah cookies yg hari tu.. this time cik ayu buat kaler merah, bunga ala2 mcm sakura gitu.. *kalo tak nampak mcm sakura pon, nampak2 kan la ye.. hehe*


p/s: kepada kawan2 opis esok saya bawak sample cookies yg ter'hangit' sket... *rasa kejam giler.. huhu*


Sunday, May 29, 2011

kisah budak kecik yg tergunting jari...

Posted by cik ayu at 11:32 AM 2 comments
tgh hari semalam ketika budak ini sdg asyik melakukan hobinya >> main gunting2 kertas, tetiba budak kecik itu menangis.. ditelek2 jarinya sudah berdarah... luka sgt minor.. tp nangis nye, mashaAllah...

mama: kan mama dah kata jgn main gunting... kan dah luka tangan...

ayah: habes la jari jannah... nanti doktor kena potong kat sini... *kenapa ayah slalu begini? suka ugut2 budak kecik?*

budak kecik : mama.... jannah tanak jumpa doktor! tanak kena cucuk!! *bila masa plak kite mention ada nak kena cucuk?*

being jannah, dia takkan berenti nangis selagi jari dia yg luka tak kena bungkus.. so mama pon bungkus la luka itu..

mama: ok, jannah jgn banyak bergerak... nanti luka nya kluar darah banyak.. *ada mcm gaya doktor tak?.. huhu*. ok, amek botol susu ni, baring, tido..

maka terus lah budak kecik itu mengikut kata mama nya.. dan terus zzzzzzz.....

gambar mangsa setelah menerima rawatan

muka jarak dekat... sungguh kasihan... huhu..

jari yg dah dibungkus..



 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal