Thursday, May 6, 2010

mari kite buat daun!

Posted by cik ayu at 10:40 PM

salam semua pembaca CupcakesChek,

sebelum buat bunga (yg saya janjikan tu.. hehe).. mari kite buat daun nya dulu ya!

1. ini barang2 yg diperlukan: fondant/ white icing, kaler hijau (saya guna kaler mint dr americolor), rolling pin, tepung jagung (yg dlm stokin tu ye.. letak dlm stokin pasal senang nak 'dust'kan dia atas fondant) dan acuan daun (yg ada plunger utk effect urat daun tu).

2. white icing ni agak lembut, so kite kena 'dust'kan dgn tepung jagung sikit supaya kite dpt consistency yg elok. 'dust'kan tepung jagung pd fondant dan uli sehingga ia tidak melekit di tangan dan tidak pula berlebihan sampai fondant tu jd keras. kemudian warnakan fondant dgn pewarna.

3. canai fondant dan terap dgn menggunakan acuan daun td. tekan plunger ke bawah utk mendapatkan effect urat daun tersebut. tekan dgn daya yg agak kuat supaya effect urat daun tu nampak jelas.

4. dgn menggunakan ibu jari dan jari telunjuk bentukkan daun fondant td supaya jd sedikit melengkung. ini utk dptkan 3D effect pd daun tersebut, dan menjadikan ia nampak lebih 'real'.

5. letakkan daun fondant pd sesuatu yg blh mengekalkan bentuk yg kite buat td. anda blh gunakan sarang telur, pallete water colour atau apa2 saja mengikut kreativiti anda. saya gunakan bekas muffin (pasal cari sarang telur tak jumpa.. hehe, so pakai je la mana yg ada). daun fondant ini akan mengekalkan bentuknya apabila sudah kering setelah terdedah pd udara dlm masa beberapa jam.selamat mencuba!

3 comments on "mari kite buat daun!"

Sari Yusa Ibrahim on May 7, 2010 at 9:58 AM said...

daun pun nmpk sedap!

cik ayu on May 7, 2010 at 6:43 PM said...

hehe... (^-^)

cik ayu on May 7, 2010 at 6:43 PM said...
This comment has been removed by the author.
 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal