Friday, May 21, 2010

marshmallow flower topper

Posted by cik ayu at 8:27 PM
seperti yg dijanjikan, cik ayu akan share camne nak buat marshmallow flower topper. marshmallow flower topper ni boleh digunakan utk deco cupcakes (mcm cik ayu buat kat sini...) dan juga kek anda!

1. ini barang2 yg kite perlukan: marshmallow bentuk bunga, toothpick, riben, tape hijau (yg mcm org guna utk buat bunga telur tu) dan gunting.

2. mula2 balut toothpick dgn tape hijau.

3. lepas tu, cucuk marshmallow pd toothpick td.4. kemudian buat bentuk daun menggunakan tape hijau dan lekatkan pd 'tangkai' bunga marshmallow td. dan ini hasilnya! p/s: boleh ikat riben kat bawah bunga tu kalau mahu ya!

ini pula mcm mana cik ayu deco cupcakes dgn 'rumput2'.

1. 'icing'kan cupcake dgn chocolate ganache. tak rata pon takpe sbb nak bg nampak effect mcm tanah.

2. dgn menggunakan icing tip no. 233 dr wilton, 'icing'kan buttercream berwarna hijau di atas choc ganache td. pegang piping bag dgn icing tip 90darjah di atas cupcake, kemudian tekan piping bag dan tarik icing tip ke atas. (aisehhh... lupa plak nak snap gambar masa 'pipe'kan 'rumput' ni... harap2 blh paham la ye penerangan cik ayu ni.) dan ini hasilnya!

p/s: kemudian, blh taburkan bunga2 icing yg kecil dan letakkan marshmallow flower topper di tengah2 cupcake anda!

selamat mencuba!

2 comments on "marshmallow flower topper"

Sari Yusa Ibrahim on May 22, 2010 at 7:31 PM said...

aduhaiiii... cik ayu, byk dpt ilmu kat blog cik ayu, terima kasih yunk..

cik ayu on May 22, 2010 at 10:39 PM said...

sama2 kak sari! doakan saya btambah ilmu.. leh share lebih lg.. hehe :)

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal