Sunday, August 29, 2010

tiffany blue cupcakes with choc seashells

Posted by cik ayu at 11:14 PM
ini repeat order dr mai. mai pernah order devil's food choc cake ngan cik ayu dulu. sure ramai tanya, nape plak cik ayu blh amek order mai time ramadhan nih.. katanya tutup kedai.. =) camni, cik ayu ada hutang ngan mai ni. last time masa hubby deliver cake kat mai, hubby takde change, so balance nye tu still tertunggak sampai skang. harapnye langsai la hutang tu ngan order ni (jgn takde change lg sudah.. hehe).

mai nak cupcakes with fondant deco kaler turqoise/ tiffany blue. mai nak ada seashells on the cupcakes with: "happy birthday my lurve" written on it.

since i don't have fondant seashells mould , dan masa jenjalan kat bakery supplies store hari tu cik ayu jumpa a nice seashells chocolate mould so ape kata i have it a try. this is also inspired by Sweetopia cupcakes recently=)

jadi ini lah hasilnya..

the cupcakes.. i made it simple

from a different angle

my first trial making chocolate. i used white chocolate and a little milk chocolate for the effect; just like Marion did =) i love the seahorse!

the seashells up close

p/s: kire ok la chocolate ni utk first timer cam cik ayu kan! hehe..

7 comments on "tiffany blue cupcakes with choc seashells"

mydlove on August 30, 2010 at 11:48 AM said...

thank kak sgt2 nice

raggedyanne on August 30, 2010 at 9:12 PM said...

they're simple but VERY pretty! well done on the chocs... I think using chocs as the deco instead of just fondant/gumpaste is brilliant, coz you can actually eat the choc. Well, I dunno abt you, but I don't think I'll ever eat my own fondant deco... hehe

cik ayu on September 2, 2010 at 9:35 PM said...

mai: u r welkam! =)

anne: tengs! hmm tu la.. ayu pon tak makannye fondant tuh.. huhu.. tp jannah suka!

are_u on September 3, 2010 at 8:38 AM said...

cantek lerr... :)

cik ayu on September 3, 2010 at 3:04 PM said...

tengs kak ayu! =)

PertMuffin on October 2, 2010 at 9:55 PM said...

salam cik ayu..
saya nak request cik ayu buat tutorial guna font cutter tu boleh tak? kita beli sampai sekarang tak reti guna.. semedangg rosak fondant ku kerjakan (T_T)

cik ayu on October 4, 2010 at 10:05 PM said...

hawa, tutorial nye sudah ditempek.. sila prektis ok! =)

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal