Thursday, August 12, 2010

kepada yg rindukan tutorial

Posted by cik ayu at 5:00 PM

salam semua,

Ramadhan ni cik ayu tutup kedai, so ada la masa nak share ilmu yg sedikit nih.. =) rasanya recently ada yg tanya mcm mana cik ayu cover mini cakes ngan fondant. cik ayu tak sempat la nak tunjuk by picture, step by step camne nak buat mcm yg cik ayu slalu buat dulu2.. tp ni ada satu video dari Lorraine McKay @ Extra Icing on the Cake! (bnyk yg cik ayu blaja dr Lorraine ni, cam roses fondant tu.. sumenye ilmu dari Lorraine.)

cik ayu harap video ni membantu ya!


p/s: since Lorraine is using dummy cake, she applied water before covering the dummy cake. cik ayu slalu apply a thin layer of jem/ buttercream icing instead of water. lg satu cik ayu tak guna cake smoother since i don't have one =)

* this is a scheduled entry.


4 comments on "kepada yg rindukan tutorial"

edi on August 13, 2010 at 10:33 AM said...

sgt tempting nak try buat.. tp x sempat lg.. thks for sharing this video.. kena pi beli cake smoothers tu dulu lah! hehe

Masni on August 13, 2010 at 3:25 PM said...

bestnyer...thanks cik ayu..betul kata edi kena pi beli cake smoothers dulu...lagi satu...nak tanya cik ayu..kita kena buat kek yang agak keras dan berat sikit la macam butter cake atau fruit cake untuk balut ngan fondant.cik ayu buat guna cake apa?

ikafantasi on August 16, 2010 at 12:22 PM said...

waduh2..tengok hantaran tu,xsbr nk tunggu kitanye mini cakes yg cik ayu wat(-_-)

cik ayu on August 16, 2010 at 10:01 PM said...

edi: u r welkam.. kalo dah buat jgn lupa tempek kat blog ye.. =)

masni: u r welkam jugak.. u r 200% right. kalo nak balut kek ngan fondant mmg kena pakai kek yg tough sket.. butter cake, fruit cake is the best choice.. kengkadang ayu guna layer cake gak!

ikafantasi: huhu.. sabar ye dik.. mimpi2 dulu.. kakak nengok nama adik terus tingat - merah hitam, oren hitam.. btol kan? hehe..

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal