Thursday, June 3, 2010

surat dr pembaca

Posted by cik ayu at 9:24 PM
dah mcm paper plak ada ruang surat pembaca ya... hehe.. cik ayu dpt email dr adik ni minggu lepas.. pertama2 nya, sgt le terharu adik ni bg email mcm ni kat cik ayu.. apa lah sgt hasil tgn cik ayu yg tak pernah blaja secara formal dlm bidang nih, cuma blaja dr internet jek pon.. (tp jenuh la buat yg tak menjadi sebelum dpt buat yg menjadi.. hehe).

apa2 pon adik ku, kakak mu ini akan cuba share ape yg kakak rasakan sbg 'tips'.. hehe..

1. passion & minat yg mendalam
benda ni mmg sgt penting.. nape la cik ayu sanggup bgn kul 12 mlm dok godek cream cheese buat frosting, sanggup tertonggek2 dpn oven time org relaks2 tgk AF8... tu sume sebab minat.. =)

2. knowledge
niat adik nak amek culinary tu mmg le sgt seswai skali.. kalo kakak blh buat, kakak pon nak amek gak.. tp tu la, dah berkeluarga ni, susah le sket nak adjust.. so terpaksa la blaja jarak jauh jek, google2 dpn pc.. hehe..

3. motivation
kite kena ada motivation, motivation buat kite sentiasa nak buat lebih dr ape yg kite blh buat skang. motivation blh jd cita2 kite, impian kite... motivation cik ayu nak jd mcm org2 terer, mcm marion @ sweetopia, mcm louise @ cake journal dan ramai lg!

4. support
kite kena ada support.. (rasanya semua benda dlm dunia ni kena ada support, pokok ada akar, bangunan ada tiang.. kan, kan?) sbb ada masa kite jatuh, cubaan kite tak berjaya.. so supporters kite jd mcm 'kusyen' utk kite.. kalo jatuh pon takde la rasa tergolek abes, still mampu nak bgn lg.. cik ayu pon mcm org2 biasa gak, penah buat buttercream icing terlembek, penah buat cookies liat mcm batu (rasanya cookies tuh kalo campak dr tingkat satu pon tak pecah.. huhu). supporters cik ayu: hubby, family, kengkawan.. dan semestinya kengkawan blogger and my blog readers sekelian! hanya Allah sahaja yg tahu betapa tinggi nilai komen2 anda pd cik ayu.
dan adik ku.. i can always be your no. 1 supporter!! =)

5. networking
start to network with people... dr networking kite leh blaja ilmu baru, network bg kite prospect dan prospect blh tukar jd customer.. (ni mcm dah ilmu marketing plak.. hehe). and blogging is one of the good way to network with people! so adik.. starts blogging ok!

6. sharing is caring!
maybe ada sesetengah org tak setuju dgn point yg ini.. tp pd cik ayu there's no harm to share your knowledge.. itu yg cik ayu buat.. dan cik ayu sgt kagum ngan org2 barat yg buat lebih dr cik ayu buat skang..

7. broaden your horizon
sentiasa cari idea2 baru... cik ayu untung pasal customer cik ayu sume kretip2 belaka! hehe.. cookies cik ayu: ada yg nak bentuk ladybug, ada yg nak bentuk turtle, ada yg nak bentuk lollipop (bentuk real punye ok... hehe..) all these request pushes me to search for more ideas.. (apa lg, kena la google2 lg.. hehe..) benda ni jugak can make u stands out, different than others!

8. always ask for second opinion
benda yg cantik pd mata kite tak semestinya cantik di mata semua kan... so, always ask for 2nd opinion.. pengkritik cik ayu: hubby.. (sape lg yg ada dlm rumah ni kan.. hehe.. o jannah, masih kecil tak pandai nak kritik.. hehe)

9. aim for perfection
dlm semua job yg kite dpt, always aim for perfection. every single one of it.. kalo la blh tgk cik ayu deco cookies.. hehhehe.. mcm mekap pengantin pon ada.. huhu..

10. ask for reviews
lepas dah deliver.. rerajin tanya customer camne hasil kerja kite.. (cik ayu post skali kat blog.. supaya kengkawan blh review sama!)

11. food photography
benda ni tak la penting sgt.. tp add value.. org kata, dr mata jatuh ke hati (cheeewaah!!). so kalau adik ada skill ni, gambar2 hasil kerja adik blh buat hati org jd cair.. hehe..

ini saja yg terlintas di fikiran kakak mu di saat ini.. pd kengkawan blogger sekelian.. jika ada nak tambah.. cik ayu amat alu2kan... =)

6 comments on "surat dr pembaca"

Noza@Cake'sRepublic on June 4, 2010 at 10:38 AM said...

waaa.. tips yg sgt best! hehe..
yup, yg paling penting minat. bab sharing is caring tu pun setuju ngan cik ayu. tak semua org suka share ilmu yg dia ada.. tp kite tak bleh la nk paksa kan? apa2 pun tenkiu bnyk2 kat cik ayu, sbb skang ni saya dh naik minat nk try buat cookies plak, bile tgk cookies cik ayu tu. haha..
(tp tu ler.. takut baling kat dinding pun tak pecah cookies tu. huhu...)

MysDear on June 4, 2010 at 11:29 AM said...

saya tumpang sekaki baca ek...hehe..kunun2 nak berjinak2 ngn bidang ni..cedok ilmu skit ye :D

cik ayu on June 4, 2010 at 11:41 AM said...

noza: sama2 kasih.. hehe..nanti dah buat cookies bgtau ayu ek.. nak tengok!! =)
mysdear: tumpang 2 kaki pon boley.. hehe..

aNNa Rash on June 4, 2010 at 4:58 PM said...

kiter pon......

Irma on June 8, 2010 at 3:47 PM said...

ini bukan tips utk culinary jer.. utk ape2 bende kita nak buat pun berguna sgt2 tips ayu ni..

cik ayu on June 8, 2010 at 9:53 PM said...

anna: sila2.. hehe
kak irma: tu la.. ni kire tips global.. huhu

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal