Wednesday, April 29, 2009

entry untuk hubby saya

Posted by cik ayu at 10:26 PM 1 comments
hubby,
thanks for backing me up when i feel 'little' and inferior.

getting old

Posted by cik ayu at 6:42 PM 0 comments
this year i'll be 30 yrs old. in 17 days to be exact. hehe...
dah dekat 30 tahun saya hidup kan. kalau saya sebatang pokok, mesti ukur lilit nye dah sebesar pokok balak. kalau saya seekor singa, saya sekarang boleh dikira seekor singa tua. (life expectancy of a lion is 35 years under optimal conditions). hakikatnya, saya human being, manusia, insan..
looking back... apa yg telah saya capai sepanjang hampir 30 tahun hidup ni? masih banyak yg kurang, jauh lg dr sempurna..

adakah saya takut jadi semakin tua? hmmm... ntah la... rasa mcm takde ape2... tp kan.. baru saya perasan, skin care regimen saya skang semuanye start dgn perkataan 'anti-aging', 'age-resisting' dan yg sewaktu dgn nya.. hehe...

Tuesday, April 28, 2009

adakah saya sudah sedikit kurus?

Posted by cik ayu at 9:01 PM 4 comments
saya baru sampai dr bangi. ada course kat sana. hari ni kelas abes cepat, after lunch dah boleh balik. saya sampai rumah dlm pukul 5 ptg tadi. bole la rehat2 sket sebelum kembali bertugas esok.

hari sabtu lalu, saya cuba pakai sehelai baju yg tak pernah saya pakai. kenapa tak pernah pakai? hehe.. segan plak nak cite.. saya beli baju ni lepas abes pantang dulu. saya tak cuba dulu baju tu. sebab saya rasa mcm boleh muat jek! skali bile saya cuba kat rumah.. paham2 sendiri je la kan.. huhu.. tak muat!!!

berbalik kepada kisah pada hari sabtu yg lalu... ntah mcm mana, saya teragak nak pakai baju tu. dan sgt tidak disangka-sangka, muat!!! hehe... adakah saya sudah sedikit kurus?

dan masa amek jannah kat rumah kak nana tadi (kak nana ni cousin saya), kak nana kata, "kakak, awak nampak mcm dah kurus sket..". hehe... tp tu la.. belum timbang lg ni... ntah2 sama jek sebenarnya kan..

Thursday, April 23, 2009

berkata benar

Posted by cik ayu at 7:33 PM 0 comments
berkata benar
akhlak yg mulia
sifat terpuji
semua org suka
berbohong menipu
sifat yg tercela
di dunia lg
terima balasan nya....

ini lirik nasyid masa saya darjah lima... masa tu kami ada pertandingan nasyid, dan sekolah saya kalah... huhu... (tp bukan sebab suara saya tak sedap tau! sebab saya rasa sekolah2 lain bawak lagu yg lagi mencabar vokal mereka.. hehe..)
sampai skang saya masih ingat lirik nya... masa nyanyi dulu, saya hanya sekadar nyanyi... takde kesan dlm hati pon... tp last week, saya terfikir sesuatu... pasal tipu = bohong = tidak berkata benar...

bila kali terakhir kite tipu? tak kira la pada sape...
saya? hmmm.... tiap kali ada promoter kad kredit approach saya, saya akan kata "saya dah banyak kad kredit...". padahal saya hanya ada satu je...
kalau ada promoter perfume bg tester perfume pada saya.. saya kata "tak wangi la..." padahal sebenarnya saya tak berminat nak beli perfume tu...
bila hubby tanya "nak breakfast ape hari ni?".... saya kata "tak kisah la..." padahal saya nak makan nasi lemak! cuma saya lg suka hubby yg tentukan... sbb saya tahu hubby suka makan roti canai..
pg tadi... ada org tanya "awak dah breakfast?" ... saya kata "dah.." padahal saya belum breakfast, cuma saya tanak breakfast... (diet la katakan... huhu)
benda2 remeh... tp masih dikira tidak berkata benar kan?

kenapa saya buat mcm tu? hmmm.... ada ketika kerana saya lebih mementingkan kepentingan org lain dr diri saya sendiri... ada ketika sbb saya rasa adalah lebih baik kalau saya bgtau ape yg org suke nak dgr dr apa yg benar.... ada ketika sebab saya rasa apa pon saya ckp, kesannya sama aje... dan kengkadang sbb saya rasa org takkan faham kalau saya bgtau yg sebenarnya, dan saya takde masa nak terangkannya...

tp mulai hari ini, saya akan cuba utk berterus terang walau seremeh mana pon perkara tu...

"jannah... jgn masuk bilik tu... gelap... bukan sebab dlm bilik tu ada 'momok', tp sebab nanti takut jannah jatuh terlanggar apa2.. kan tak nampak dlm tu..."

Wednesday, April 22, 2009

kawan, rakan dan teman

Posted by cik ayu at 6:48 PM 5 comments
apa itu kawan? apa itu rakan? ape itu teman? hari ni saya jumpa a few quotes tentang kawan... atau omputeh kata "friend"... sgt menarik bile direnung2kan.

"A friend is someone who understands your past, believes in your future, and accepts you just the way you are.”

“A true friend is someone who thinks that you are a good egg even though he knows that you are slightly cracked”

“Friends are those rare people who ask how we are and then wait to hear the answer.”

“You meet people who forget you. You forget people you meet. But sometimes you meet those people you can't forget. Those are your 'friends.'”

pernah tak anda kire berapa orang kawan anda ada? saya tak pernah... tp bila difikir2kan.. saya rasa saya tak ramai kawan....
tapi saya ada seorang kawan yg sangat setia... dari saya tingkatan 4 sampai lah hari ini... siapa lg kalau bukan hubby saya ;)

Tuesday, April 21, 2009

entry untuk kawan saya yg sedang bersedih

Posted by cik ayu at 10:30 PM 2 comments
saya ada seorang kawan yg mungkin masih lagi bersedih di saat ini. tak tahu mcm mana nak pujuk hati kawan saya tu. apa yg saya mampu lakukan hanya menjadi pendengar dan berkongsi cerita. mungkin kata2 ini sedikit sebanyak akan melegakan perasaan kawan saya tu.


“We come to love not by finding a perfect person, but by learning to see an imperfect person perfectly”

Tuesday, April 14, 2009

ada rezeki saya

Posted by cik ayu at 10:03 PM 1 comments
tgh hari td masa saya keluar dr toilet lepas amek wudhu', saya nampak ada satu kertas terlekat kat belakang pintu toilet tu... selama ni mcm tak terpandang plak kertas tu...

cuba anda teka ape yg tertulis atas kertas tu? "KEPADA SESIAPA YG ADA KEHILANGAN JAM, SILA HUBUNGI KAK MUZ"

itulah yg dikatakan masih ada rezeki saya... alhamdulillah, jam saya yg hilang tu dah dapat semula... mungkin sebelum ni saya tak cite, sebenarnya ni kali ke-2 jam saya hilang.. hehe...

nota kaki : esok melaka cuti sempena hari melaka bandaraya bersejarah... yeay!

Sunday, April 12, 2009

barbeque di hari minggu

Posted by cik ayu at 4:20 PM 2 comments
semua org tgh tido sekarang ni.. semua keletihan... hubby letih sebab hidupkan api barbeque (hampir 45min baru berjaya), jannah letih sebab tak tido pagi (biasanya pukul 10.30pg jannah akan tido dulu) dan pak itam plak tak tahu la letih sebab ape.. (memang hobi dia tido pon saya rasa..). saya terlelap gak tadi... ape tak, dr pg bangun jek terus siapkan brg2 nak barbeque tu..
hari ni kami sekeluarga ber'barbeque' di pantai kundur. sebenarnya cuaca tak berapa nak elok hari ni.. mendung.. mcm nak hujan... on the way ke pantai kundur pon ada kawasan yg hujan renyai2.. (tp saya dah mentally prepared.. kalau hujan kat pantai kundur, kena la patah balik, barbeque depan rumah jek la nampak nya..). memang sekarang kalau petang slalu hujan. tp alhamdulillah, ada rezeki kami... lebih kurang pukul 11.30pg sampai pukul 2.30 ptg td.. hujan tak turun...
menu kami ayam dan udang (di'barbeque'), nasi goreng biasa (tingat plak kat kawan saya yg suke order menu ni masa saya blaja kat ppp dulu.. "nasi goreng besa (loghat utara) dgn fresh oren", coleslaw dan black pepper sauce (buat sendiri tau!). hubby kata ayam sedap.. rasa mcm kat pasar malam katanya (hmmm... nak berbangga ke tak ni? pasal pasar mlm pon ada tempat sedap.. ada tempat biasa jek.. hehe).. tp bile hubby kata sedap tu ok la... dan kalau licin, habis semuanya (termasuk la ayam yg bakar first trial, yg hitam legam itu..).. kire ok la tu~~~ hehehe...
so lepas ni kalo kengkawan dtg rumah saya.. boleh le kite barbeque lg di pantai kundur!
lepas makan, hubby bawak jannah mandi laut... saya plak dah start berkemas pasal hujan dah mcm nak turun...


nota kaki: mcm best jek air dlm cawan tu kan!

Friday, April 10, 2009

jam tangan saya hilang

Posted by cik ayu at 10:26 PM 2 comments
saya : hubby... jam sayang hilang..

hubby : mcm mana boleh hilang...?

saya : smalam sayang amek air smayang kat toilet, bukak jam, tp lupa nak pakai balik... hari ni tgk kat toilet dah takde dah..

hubby : takde tempat lost n found ke kat sana?

saya : takde... cuma kadang2 kalau ada org jumpa, dia akan emel la kat sume org tanya ada sape2 tertinggal barang berharga tak kat toilet... tp ni senyap jek..

hubby : tak pe la kalau mcm tu... takde rezeki..

saya : tp tu kan jam hadiah hubby bg sayang sbb hubby promoted keje dulu..

hubby : takpe la... nak buat mcm mana... lg pon lama jugak la sayang dah pakai jam tu kan.. dah setahun kan...

saya : hmmmm.... (dlm hati kecil saya cakap.."ni la yg buat saya makin sayang kat hubby saya ni")

Thursday, April 9, 2009

kelas al-qur'an saya...

Posted by cik ayu at 6:41 PM 1 comments
saya rasa saya beruntung bekerja di syarikat yg menitikberatkan islam... selama ni saya tak pernah tahu ada syarikat lain yg memperdengarkan bacaan doa setiap pagi melalui 'PA system' supaya di'amin'kan oleh semua pekerja2 nye... (tp kena dtg keje on time la... kalo dtg lambat, terlepas.. hehe). doanya sgt cantik... semoga operasi kami selamat, semoga pekerja bekerja dgn tekun, penuh quality.. hehe (detail nye saya tak berapa pasti.. nampak sgt org baca doa, saya tangan tadah je, mata plak tgk pc, hati ntah ke mana, huhu). bukan itu saja, kelas al-qur'an saya pon sebenarnya sebahagian dr inisiatif syarikat.. sblm kelas ni diadakan, ada mcm assessment gak la, kena baca depan ustaz, dan ustaz akan tentukan kelas kite...saya dpt kelas no.1 (ada 3 kelas.. kelas no.1 ni kire kelas paling top le.. hehe)... terima kasih pada ayahanda dan guru2 saya dulu, kalau tak kerana mereka... tentu saya takkan dpt kelas no.1.
apa yg kami belajar? kami belajar ilmu tajwid... ada satu kitab yg ustaz guna, pendahuluan kitab tu pasal sajarah al-qur'an. kenapa kite panggil al-qur'an mushaf uthmani? sbb khalifah uthman la yg mulakan inisiatif me'mushaf'kan atau bahasa 'simple'nye membukukan al-qur'an. kenapa ada bnyk gaya bacaan? dan mcm2 lg.. menarik... sgt menarik...
tp kan... hari ni saya rasa mcm saya student paling corot dlm kelas tuh.. haha...
15 minit sblm kelas tamat ustaz ajar kami baca al-qur'an dgn lagu hijjaz.. mula2 ustaz baca surah dhuha dgn lagu hijjaz.. lepas tu ustaz suruh sapa2 volunteer baca... sedihnya saya sorang jek yg bukak al-qur'an utk baca surah dhuha..bkn ape.. saya tak yakin nak baca tanpa bukak al-qur'an. takut ayat nye mixed-up... sedih..
tu la, solat slalu baca surah senang jek.. kalo lg pendek lg bagus... nak cepat siap... tu sbb la tak konfiden.. so saya ada azam baru, lps ni solat baca surah dhuha slalu.. hehe.. sampai saya konfiden!


nota kaki: camera dah hantar kedai.. mungkin amek masa sebln utk betul kan... sedih.. x leh nak start buat cupcake lg... :( atau mungkin for the time being saya guna kamera hp saya aje la...

Wednesday, April 8, 2009

resolusi baru saya

Posted by cik ayu at 10:35 PM 4 comments
sejak saya deliver jannah... i have one problem... saya sgt 'takut' dgn weighing scale... why? obviously coz i've gain so much weight since then.. ngeri bile tgk jarum scale tu tunjuk kat angka 6O+... rasa2nya this is the first time in my life i weigh that much...(seingat saya la..)
i'm not overweight (i think so.. hehe)... but i'm really afraid that i will become compleasent with this condition...
so that's why i have one resolution few weeks back... i'll start dieting and exercising... so far so good.. i've started watching my calorie intake per day.. and i try my very best to exercise everyday.. aerobic on weeekdays (couldn't make it today...bz, bnyk keje kat opis) and jog on weekends (pasal hubby ada weekend je, takut la nak jog sorang2).
so hopefully by the end of this month i'll be seeing my weight reducing.. (i guess i'm not being too ambitious here.. haha..)
i think this is something which everyone who have the same issues as mine have got to do...
it is one step towards loving yourself...

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal