Saturday, July 31, 2010

wani's classic red and white mini cakes

Posted by cik ayu at 11:03 PM 0 comments
ok, a quick one.
these are wani's mini cakes for her wedding. 9 pcs all together. theme: red and white. cik ayu rasa it will be nice kalau ada kaler hitam in the design. so i asked wani, "is it ok if i add a little black?". wani kata, "ok!"

jd ini hasilnya! hope wani loves them as much as i do =)

zoom in..


Tuesday, July 27, 2010

lagi kek hijau dan sekeping berita...

Posted by cik ayu at 10:00 PM 3 comments
ini order dr kak noraasmira (bukan nama sebenar.. huhu) lg. kalau dulu utk birthday ibunya, skang ni utk birthday anak perempuannya, nor amirah syafiqah. cik ayu buatkan chocolate moist cake utk syafiqah. kak nora nak deco mcm kek adik hajar yg pernah cik ayu buat before nih.. so here it is.. sama tp tak serupa, i've added butterflies and this time i used paper cake topper instead of edible image.. (huh! tulis tgn atas kek guna icing.. definitely no-no for me.. huhu). for the flowers, i just used pink and purple flowers! seswai cik ayu rasa.. hehe =)

the decorated cake with a paper cake topper on top"Buat Permata Hati Ayah dan Bonda, Selamat Menyambut Hari Lahir ke-15"

the cute thingy!

oh ya! dan sekeping berita.. (jgn pedulikan sama ada penjodoh bilangan yg saya guna betul atau tidak ok!)

i don't know whether this is bad or good news. i've been thinking on this for quite sometime. at this moment, i have to limit the order taken by CupcakesChek. why? cukup la kalau saya katakan, sbb budak seksi kat bawah ni perlukan perhatian yg lebih =)

Monday, July 26, 2010

my next project =)

Posted by cik ayu at 8:38 PM 0 comments

i bought these flowers yesterday. these flowers are for my next project. bukan utk customer mana2.. tp utk eksperimen saya. nantikan hasilnya ok! (harap2 bukan satu lg projek tertangguh dr cik ayu.. huhu)


Sunday, July 25, 2010

i need debottlenecking!

Posted by cik ayu at 2:01 PM 1 comments
hmmm... sementara menunggu hubby keluar mencari kekasih hatinya yg lg satu ~ en. surat khabar, sempat saya buat entry nih.. huhu..

dulu cik ayu ada masalah nih.. cookies yg uneven ketebalannya. i need to roll out the dough like 3 - 4 (at least 2!) times nak bg puas hati dgn ketebalan cookies cik ayu. then cik ayu jumpa 2 btg kayu ajaib ni (maybe org pandang kayu ni cam sampah jek.. tp bg cik ayu ianya ajaib! huhu). problem solved!

tp problem lain plak timbul.. which has caused a real bottleneck!

oven cik ayu tak cukup besar! tau la kan, english cookies nih size nye besar sket, satu tray oven cik ayu tu just muat 6 keping jek tau.. huuiisshh..

order erin dlm entry sebelum nih buat cik ayu pikir sedalam2 nya ~ i need to debottleneck! cik ayu kena beli oven yg lg besar! or seek for a kitchen incubator perhaps?

p/s: pd yg pernah tanya cik ayu pakai oven apa ~ SHARP Model EO18K - rasa cam dah obsolete jek model nih.. haha..

Saturday, July 24, 2010

erin's wedding favor: colourful cookies

Posted by cik ayu at 10:00 PM 2 comments
ingat lg erin? yg suke kura2 itu.. =) these are erin's cookies, 230 pcs all together. cookies with colourful royal icing deco plus heart sprinkles. cik ayu delivered the cookies this morning.. her pelamin was in progress masa tu, i heart her pelamin sgt!
ok, here are the cookies! enjoy!

red red - pakcik wilton

violet - pakcik wilton juga..

electric green - americolor

teal - lg dr pakcik wilton

all wrapped individually in a clear plastic treat bag

p/s: erin ni cik andam tau! ada bisnes pengantin sendiri.. caya la dik! =)


Tuesday, July 20, 2010

ainey's cookies: part 2

Posted by cik ayu at 10:00 PM 5 comments
as promised, these are the rest of ainey's cookies.. cik ayu pilih kaler: red and white.. hmm.. bila dah iced the cookies, cik ayu rasa the cookies will look 'better' kalau the base colour is red and the pattern is white.

the cookiezzzz...

polka dot

corak ape ni ek? hubby kata it looks like ikan koi mcm dlm chinese caligraphy pics kan! to ainey, hopefully your family will love the cookies =)


Monday, July 19, 2010

apa yg saya beli hari ni

Posted by cik ayu at 7:35 PM 5 comments

entry pendek jek utk hari ni ya! lepas kelas td saya ajak hubby singgah di sugarflours kat bangi tuh. dan cik ayu beli benda ni.

  • holly products - stick embosser (set 2)
  • sugarflair - sugar art pen (chocolate)

hmm.. sebenarnya barang yg cik ayu cari takde.. agak sedih sikit =(
p/s: nantikan ape yg cik ayu nak buat ngan tools ni ok!

Sunday, July 18, 2010

ainey's cookies

Posted by cik ayu at 8:20 PM 2 comments
ini cookies utk ainey.. InsyaAllah hari rabu ni cik ayu akan pos cookies ni ke kuantan. skang cik ayu away dr rumah (ada training kat bangi ~ 2 hari). ainey request 30pcs cookies dgn different flavour of icing - almond, vanilla and lemon. yg kuning ni cik ayu guna lemon icing ya! =)

'A' for 'Ainey'

'R' for ??? hehe.. ni cik ayu main hentam jek, pasal huruf R jek ada dlm ready stock huruf cik ayu ;)

p/s: will post pics of all ainey's cookies later!


Thursday, July 15, 2010

lady bugs on hajar's birthday cake!

Posted by cik ayu at 10:00 PM 6 comments
sebenarnya dah lama cik ayu 'mengidam' nak buat cake mcm ni; cuma takde opportunity. birthday jannah lambat lg, in september.. so when kak jai asked me to bake hajar's birthday cake. cik ayu terus cakap camni, "anak kak jai suka tak cake yg ada lady bugs, bunga2.. bla.. bla..bla". dan kak jai ckp, "pandai la mariam ni.." haha.. kak jai tak tau dah lama dah dlm kepala cik ayu ni nak buat kek camni.

butter cake with yam flavour. dan frosting nye pula ~ cream cheese!

edible image: to kakak hajar, the best sister in the world!

lady bugzzz.. cik ayu suke!

Wednesday, July 14, 2010

sharifah's engagement cookies: full of colours!

Posted by cik ayu at 10:16 PM 8 comments

ini cookies yg di'order' oleh sharifah beberapa minggu yg lalu; 30 pcs cookies sbg hantaran utk pihak lelaki. theme colour: colourful! agak susah jugak cik ayu pikir nak pilih kaler ape.. at last,cik ayu pilih kaler mcm kat bawah ni.

dan ini hasil akhir nya..

simple yet nice =)

flower power!

butterfly with lovey daisies

thanks sharifah for the order. thanks jugak pd cik belle *pink cookies* yg jd tukang rekemen =)

Monday, July 12, 2010

lost count: devil's food choc cake lg..

Posted by cik ayu at 7:30 PM 6 comments
hehe.. sebenarnya ni devil's food choc cake cik ayu yg ke-3. kek ni di'order' oleh mai dr serdang utk makan2, no special occassion. mai nak topping ~ fresh strawberry. thanks mai for the order. harap mai berpuas hati =)

p/s: thanks jugak pd 'the delivery man' ~ my beloved hubby =)

Friday, July 9, 2010

ina's choc cuppies

Posted by cik ayu at 10:18 PM 3 comments
chocolate cuppies ni ina order sbg buah tangan utk bakal ibu mertua nya di Singapore. theme: red and white. to make it special, cik ayu buatkan cream cheese + oreo frosting for the topping. masa buat tu, cik ayu rasa sket frosting nye... yummmieee!

hopefully ina and her fiancee plus his family pon suka jugak ya!

swirl of cream cheese + oreo frosting, sprinkle of oreo dust and small piece of oreo on top.

si merah

si putih

thanks ina for the order!

fida's engagement: purple mini cakes

Posted by cik ayu at 9:41 PM 0 comments

ok.. ini plak mini cakes utk fida.. she ordered 6 pcs. fida nak roses on her mini cakes. tp cik ayu tak jumpa purple roses, puas cik ayu cari.. so cik ayu tanya fida, is it ok kalau cik ayu guna white roses then cik ayu highlight ngan kaler purple.. and she agreed!

dan ini lah hasilnya..

zoom in.. =)

honestly, i love this design the most! (kalau nak bandingkan ngan mini cakes cik ayu sebelum2 ni). nampak shabby! cik ayu suke!! =)
harap fida pon suka juga ya!

p/s: cik ayu highlight roses tu ngan lustre dust - dusky lilac from Sugarflair.

fida's engagement: cookies with fondant deco

Posted by cik ayu at 9:20 PM 2 comments

ini cookies utk majlis pertunangan fida. theme colour: purple. fida order 40pcs cookies dgn fondant deco sbg hantaran. cik ayu puas la memikir nak buat design camne lg.. at last, ini lah hasil nya!

my 'must have' design.. =)

lovey daisy..

'F' for Fida and 'A' for Adli

whimsy swirl with lovey daisy

thanks fida for the order. semoga majlis fida berseri2 dan diberkatiNya. =)

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal