Monday, July 5, 2010

cookies deco strategy

Posted by cik ayu at 1:30 PM
salam semua... harap semuanya sihat.. cik ayu? sihat la sket, tak macam last week.. memula hubby demam, pastu cik ayu demam, dan skang jannah plak demam. jannah is having high fever, alhamdulillah skang dah reda sket lepas amek ubat doktor kasi (this is the 2nd time cik ayu bawak jannah jumpa doctor!).

ok.. back to the 'real' topic. how to deco your cookies as you imagine it'll look like? mari kite tgk gambar cookies cik ayu di bawah ni..
can you spot the difference between gambar 1 and gambar 2? ya betul! gambar 1, cookies nya ada outline yg clear, dan gambar 2 outline nye hampir tak kelihatan.
so here are the cookies deco strategy for both cookies:

cookies dlm gambar 1
1) buat outline dulu - bentuk petals daisy tu
2) tunggu outline kite kering
3) kemudian 'flood'kan icing dlm outline yg dah kering

cookies dlm gambar 2
1) buat outline - heart shape
2) kemudian terus 'flood'kan icing dlm outline td, tak perlu tunggu hingga outline kering. this way, the flooding icing will smooth out dan akan jd sama rata dgn outline. so outline takkan kelihatan nyata.
cik ayu ada label no.1 dan no.2 dlm gambar 2 tu kan.. utk deco mcm ni, you have to work fast! kalau anda kurang pantas hasilnya akan jd mcm yg cik ayu label ngan no. 1, kite boleh nampak outline tu kan? kalau anda pantas, hasil nya akan jd mcm yg cik ayu label ngan no. 2. just nice.

so the basic rule is: kalau kite nak icing tu smooth out, jd sama rata, then u don't have to wait until the first applied icing to dry. tp kalau anda nak ia kelihatan, then tunggu sehingga ia kering. senang kan!

ok.. skang mari cik ayu buat kuiz utk anda semua!

source: google image

camne kite nak deco cookies yg commmel mcm gambar di atas ni? =)

7 comments on "cookies deco strategy"

queserasera on July 6, 2010 at 10:39 AM said...

adek aku dok ghayan nk wat cupcake mcm ko. dia nk mntk tips ngn ko tp malu pulak, tah pape la.. dah tu suh aku sponsor beli mixer ngn oven, hehe..

mummyseri on July 6, 2010 at 2:49 PM said...

Salam cik ayu..
ok dah paham da ni..kena amali sndiri baru dpt tgk hasilnya nnt..

queserasera on July 7, 2010 at 8:32 AM said...

soklan kuiz susah sgt, hehe.

nina tu dh mabuk buat cupcake ngn muffin pulak dah. smlm br beli mixer ngn oven, 3 kali percibaan bakar, hasil kurang memberangsangkan, hehehe. nk mntk tips ngn ko tp malu2 pulak! tah pape la, hehehe..

cik ayu on July 7, 2010 at 9:09 AM said...

salam mummy seri...
nanti dah amali bgtau ayu ek.. nak tgk! =)

sarah: ala.. soalan kuiz reaction lg susah ape... hehhehe.. ala, nina ni malu mcm aku malu nak tanya dia -> dia edit gambo guna ape.. hehehe.. hasil kurang memberangsangkan tu camne.. cuba cite sket.. hehe..

queserasera on July 8, 2010 at 11:26 AM said...

kuiz reaction susah xpe, sbb mmg within syllabus, soalan ko takde dlm syllabus aku lg, tu la jd susah tu hehehe.. dia guna photoscape kot. ko tny la dia, hehe. hasil kurang memberangsangkan = round 1: garing bhgn atas, bwh x masak, round 2: overbloated, mcm cendawan jdnya!, round 3: ok skit, tp mcm bantut, kecut2 je, kikiki...

Irma on July 12, 2010 at 2:28 PM said...

susah la soalan kuiz tu.. x de tips ker cikgu? hehehehe

soalan reaction mmg susah.. berbaloi pun susah sbb nak dptkan degree :)

cik ayu on July 12, 2010 at 7:48 PM said...

alamak! tips plak.. ini kuiz bukan open book ok, takde tips.. hehhe, just kidding.. kak irma, tunggu ayu dpt cookies cutter bentuk kasut nih.. ayu nak buat sebijik mcm nih.. tgh tunggu order kat s'pore nih.. hehe

oo.. reaction tu mmg susah, tu pasal ayu amek majoring environment.. kire2 sampah.. hehe..

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal