Wednesday, April 28, 2010

cupcake deco with fondant ribbon rose

Posted by cik ayu at 7:03 PM
hari ni saya nak share mcm mana nak deco cupcake dgn mini ribbon rose. saya juga akan tunjukkan mcm mana nak guna imprinted mat/ texture mat.

1. ini tool yg kite perlukan: cutter, rolling pin dan fondant (saya gunakan yg ready made). kite juga akan perlukan imprinted mat / texture mat.
2. mula2 kite canaikan fondant. jgn canaikan fondant atas texture mat tu dulu ya. canaikan atas permukaan yg rata dulu. setelah dpt ketebalan yg dikehendaki, baru anda canaikan atas texture mat. canaikan sekali sahaja atas texture mat tersebut dgn force atau daya yg sekata utk kesan yg cantik.
3. kemudian terapkan cutter pd fondant yg dah ada texture tu.
4. ambil cupcake anda, isikan buttercream icing ke atas cupcake dan ratakan menggunakan bahagian belakang sudu. kalau tak buat mcm ni, fondant yg kite akan letak atas cupcake nanti tidak akan rata.
5. kemudian ambil fondant yg tlh diterap td dan letakkan di tgh2 bhgn atas cupcake.
6. ok! sekarang kita akan mula buat mini ribbon rose. mula2 warnakan sedikit fondant dgn warna yg anda kehendaki. saya pilih warna pink dr wilton.
kemudian bulatkan fondant tersebut, anggaran sebesar jari kelingking (ini bergantung kepada berapa besar anda mahukan saiz ribbon rose tersebut).
7. dgn menggunakan kedua2 belah tapak tgn, uli fondant td menjadi panjang seperti dlm gambar di bawah.
8. dgn menggunakan rolling pin,canai fondant tersebut.
9. gulungkan fondant yg telah dicanai td, membentuk sekuntum ribbon rose yg comel!
10. letakkan ribbon rose comel ini di atas cupcake td. dan inilah hasilnya!
selamat mencuba!

13 comments on "cupcake deco with fondant ribbon rose"

Sari Yusa Ibrahim on April 28, 2010 at 9:29 PM said...

wow.. comelnya..
mahal tak texture mat tu.. geramlah..

Yat Maria on April 28, 2010 at 9:44 PM said...

cik ayu...bagus lah awak tunjuk ara2 ni..memang kita teruja nak buat cam ni bila ada waktu nanti..

syasya on April 28, 2010 at 10:11 PM said...

juz discovered this cute blog recently..banyak ilmu yg dikongsi with other bakers..keep it up,all the best.

cik ayu on April 28, 2010 at 10:52 PM said...

sari:ayu beli texture mat tu online pasal susah nak cari kat sini. ayu beli kat cake connection, rm48 rasanya..
yat maria: cuba la.. simple but nice!
syasya: bak kata omputeh, sharing is caring :)

queserasera on April 29, 2010 at 8:00 AM said...

ayu, bg aku seploh bijik. hntr kl bole? hehehe

cik ayu on April 29, 2010 at 6:03 PM said...

sarah, utk ko ape saje bole sarah... huhu

MysDear on April 29, 2010 at 11:31 PM said...

so cute!

cik ayu on April 30, 2010 at 12:50 AM said...

thanks mysdear :)

atis on April 30, 2010 at 2:47 PM said...

senang jer rupenye nk buat topping fondant tu.. saya kene byk belajar lagi ni.. dr membuat fondant hinggalah teknik mendekonye.. sekarang ni main buat je based on tgk2 kat blog org.. hhehee

cik ayu on April 30, 2010 at 3:22 PM said...

atis,jgn terperanjat la.. ayu pon x penah ikut class formal.. just blaja sendiri2.. hehe... fondant plak tak pernah buat sendiri, beli yg ready-made jek..

- L.i.n.a - on May 1, 2010 at 9:36 PM said...

ayu..texture mat tu beli kat cake connection ke...cantiklah..tp rega dia pun bole tahan ya..
thanks for sharing...:-)

cik ayu on May 1, 2010 at 9:56 PM said...

lina,ayu beli kat cake connection. mmg cantik..ada a few design. tp yg ni mcm universal sket. tu la.. harga blh tahan, tp ayu pernah tgk wilton punye lg mahal... mahal bnyk plak tu..

variasicupcake on May 6, 2010 at 11:21 AM said...

nak panggil u ape ek? ayu eh? nak tanya la...
1)cutter tu ada byk saiz ker? atau standard?
2) harga dia lbh krg brp?
3) fondant tu yg ready made kan? then kita uli jer ek? tak yah tambah ape2?
u can call me anna... eheheh... i pun tak pernah gi kelas fondant sbb mahal la wehhhh utk class nih.. dpt jumpa blog yg share teknik2 cenggini happy giler........
so, if u have any idea about that, share la yer,.. bak kata u, sharing is caring.. ahaksss....

**ada masa visit my blog yer @ http://variasicupcake.blogspot.com/

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal