Tuesday, April 26, 2011

bagaimana cik ayu pilih kaler cat rumah!

Posted by cik ayu at 7:34 PM 0 comments

nak cakap colour choice cik ayu tu perfect, tak la jugak... tp cik ayu just nak share pengalaman cik ayu masa nak pilih kaler cat rumah ni.. =) semoga dpt membantu anda..


1. sekiranya anda ada niat nak pasang wallpaper/ wallcovering, sila pilih wallpaper/ wallcovering dulu then baru pilih kaler cat yg sesuai.. sbb wallpaper/ wallcovering ni choice dia sgt limited.. tak semua colour range ada.. sedangkan cat ni ada lebih 1000 kaler. so adalah lebih senang utk padankan kaler cat dgn wallpaper/ wallcovering dari nak padankan kaler wallpaper/wall covering dgn kaler cat.


2. mmg susah nak padankan kaler.. lg2 utk cik ayu yg kurang ilmu dlm interior design nih.. google2 pon tak bnyk info yg dpt membantu.. seb baik cik ayu jumpa website ni. bukan nak promote ICI Dulux, tp ni yg cik ayu rasa.. =) normally utk satu ruang kite akan buat dua warna, nak bg nampak ada depth.. masalahnya warna ape sesuai dgn warna ape? website ni bg cadangan warna utk kite; favourite colour scheme, toning, contrasting & harmonising.. contohnye kat sini..


3. ada satu masalah ngan tip no 2; anda mungkin takkan jumpa semua kaler dr standard katalog cat mcm yg ni.. so, cik ayu sarankan anda mintak dgn pembekal cat paint chip yg mcm dlm gambar kat bawah ni..



InsyaAllah anda akan jumpa kaler yg anda mahukan.. tp diingatkan, confirmkan dulu pilihan kaler anda dlm langkah ke-2. kalau tak sure anda rambang mata!


4. finally, untuk jenis cat. jgn gunakan cat yg ada kesan 'berkilat' (kalau untuk ICI Dulux - PearlGlo) utk dinding yg tidak perfectly rata. sebab ini akan menampakkan kecacatan tersebut. to be safe, pilih jenis cat yg kaler nya 'matte', takde kesan 'berkilat'.


rasa2 nya itu je kot.. yg teringat di kepala nih.. hehe..

Monday, April 25, 2011

'aqila's mini cakes: pink & green

Posted by cik ayu at 10:31 PM 1 comments
salam semua...
hasil tangan cik ayu yg ni sangat2 la latest nye.. (apa nye bahasa la ni..) baru jek siap 30 minit yg lalu.. hehe...
mini cakes nih utk adik 'aqila, adik kat opis cik ayu.. majlis nya hujung minggu ni.. harap2 segalanya berjalan dgn lancar.. sorry kakak mu ini tak dapat nak dtg (seperti yg telah dijelaskan kat opis siang td.. huhu). apa2 pon doa kakak sentiasa mengiringi awak.. =)


harap awak suka mini cakes nye ye... =)

p/s: cik ayu rasa kamera cik ayu mcm menunjukkan tanda2 nak rosak... *sigh*




Saturday, April 23, 2011

warna2 pilihan cik ayu.. =)

Posted by cik ayu at 8:15 PM 0 comments
alhamdulillah... akhirnya, rumah cik ayu dah siap dicat.. skang dah tak pening2 kepala lg.. kalau tak tu everyday dok tgk catalog cat.. pening nak pilih kaler.. and finally, inilah kaler2 nye.. cik ayu pilih kaler - cool neutral: shades of grey..
camne blh pilih kaler ni? camni, masa cik ayu gi kedai jual wallpaper ari tu, cik ayu berkenan ngan satu wallpaper nih.. kena ngan theme cik ayu ~ modern classic =) cehwaahhh.. wallpaper tu kaler grey (lupa nak snap gambar masa kat kedai tu).. so kalau nak amek wallpaper tu, kaler dinding pon kena la matching kan? so.. sbb tu la cik ayu pilih kaler ni.. meh kite tgk meh..


this is for the living room - Song Porcelain (Pearl Glo) by ICI Dulux
yg kat dinding naik tangga tu cik ayu guna tone yg gelap sket - Roma Haze (Pearl Glo) by ICI Dulux
for the kitchen - Touch of Grey (Pentalite Easy Clean) by ICI Dulux

sneak peek utk kitchen cik ayu =) contactor dah pasang kabinet tp table top blom masuk lg.

bilik bawah - Soothing White (Light & Space) by ICI Dulux

bilik 1 (tingkat atas) - Pacific Breeze (Light & Space) by ICI Dulux

bilik 2 (tingkat atas) - Morning Blend (Light & Space) by ICI Dulux.. cadang2 nya ni akan jd bilik Jannah =)

master bedroom - Soft Fleece (Pentalite Easy Clean) by ICI Dulux

so ini lah kaler2 yg akan menemani hidup kami sekeluarga sehingga la ada bajet nak cat baru.. (huhu.. ada hati lg tuh..) nanti cik ayu share tips on how to choose the colour, dan juga tips tentang jenis cat yg mcm mana sesuai utk rumah anda =)



Saturday, April 16, 2011

the kitchen: sneak peek..

Posted by cik ayu at 5:16 PM 0 comments

a sneak peek of cik ayu's kitchen ... =)

budak kecik yg dah besar....



Friday, April 15, 2011

renovation progress (lg update ketinggalan zaman.. )

Posted by cik ayu at 10:06 AM 0 comments
ramai kengkawan tanya camne progress renovation umah cik ayu.. (segan nak ckp renovation sebenarnya.. sbb ala2 jek.. hehe) hmmm... progress sgt slow, sbb tokey (en. hubby) ada weekend jek.. so bnyk benda, kena tunggu weekend baru boleh settle.. gambar2 ni sume, gambar ketinggalan zaman.. hehe..

ni gambar lepas dah buat wiring.. abg cik ayu yg buat wiring nih.. kalo berkenan leh contact cik ayu..hehe..

tips: sebelum wiring kite kena fikirkan kat mana nak letak lampu.. kat mana nak letak kipas..

berjurai-jurai.. lampu cantik?? kite tgk la mcm mana cantik nye tu nanti.. huhuuhu.. sume kena label supaya takde point yg tertinggal..

lepas dah wiring, baru buat plaster ceiling... ni pon pasal cite2 nak buat downlight so kena la buat plaster ceiling nih.. cik ayu design yg simple2 jek.. yg buat plaster ceiling ni cousin cik ayu.. seperti biasa, kalo berkenan leh contact cik ayu..hehe..

yg ni kat ruang makanyg ni kat ruang tamu


itu jek gambar yg cik ayu ada.. nanti cik ayu update lg ye.. =)



maroon theme cupcakes

Posted by cik ayu at 9:55 AM 0 comments

yg ni cik ayu baru buat kelmarin.. camne leh amek order ni? huhu... susah nak cite.. kesimpulannya, kena amek sbb yg nak nikah org sekampung (kampung hubby).. sorry ye dik kakak tak dpt nak dtg majlis adik.. arahannye sempoi saje, cupcakes theme maroon ngan putih.. so ini lah yg cik ayu termampu nak buat..gambar ni tak berapa nak cun pasal amek nak cepat.. oleh itu, ia tak menggambarkan ke'cun'an yg sebenar.. *mode perasan terlebih* =)

blue theme cupcakes in a basket.. (update ketinggalan zaman)

Posted by cik ayu at 9:05 AM 0 comments

cupcakes ni dah lama saya buat. yg nikah tu pon dah lama abes honeymoon.. huhu.. sungguh tak sempat nak update blog.. cupcakes ni untuk officemate saya, ina.. kalau masih ingat dulu masa tunang ina order mini cakes kaler purple.. skang ni biru plak theme nye..


p/s: ada kisah sedih sket ngan cupcakes nih.. sorry ina atas apa2 kekurangan..


 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal