Tuesday, April 26, 2011

bagaimana cik ayu pilih kaler cat rumah!

Posted by cik ayu at 7:34 PM

nak cakap colour choice cik ayu tu perfect, tak la jugak... tp cik ayu just nak share pengalaman cik ayu masa nak pilih kaler cat rumah ni.. =) semoga dpt membantu anda..


1. sekiranya anda ada niat nak pasang wallpaper/ wallcovering, sila pilih wallpaper/ wallcovering dulu then baru pilih kaler cat yg sesuai.. sbb wallpaper/ wallcovering ni choice dia sgt limited.. tak semua colour range ada.. sedangkan cat ni ada lebih 1000 kaler. so adalah lebih senang utk padankan kaler cat dgn wallpaper/ wallcovering dari nak padankan kaler wallpaper/wall covering dgn kaler cat.


2. mmg susah nak padankan kaler.. lg2 utk cik ayu yg kurang ilmu dlm interior design nih.. google2 pon tak bnyk info yg dpt membantu.. seb baik cik ayu jumpa website ni. bukan nak promote ICI Dulux, tp ni yg cik ayu rasa.. =) normally utk satu ruang kite akan buat dua warna, nak bg nampak ada depth.. masalahnya warna ape sesuai dgn warna ape? website ni bg cadangan warna utk kite; favourite colour scheme, toning, contrasting & harmonising.. contohnye kat sini..


3. ada satu masalah ngan tip no 2; anda mungkin takkan jumpa semua kaler dr standard katalog cat mcm yg ni.. so, cik ayu sarankan anda mintak dgn pembekal cat paint chip yg mcm dlm gambar kat bawah ni..



InsyaAllah anda akan jumpa kaler yg anda mahukan.. tp diingatkan, confirmkan dulu pilihan kaler anda dlm langkah ke-2. kalau tak sure anda rambang mata!


4. finally, untuk jenis cat. jgn gunakan cat yg ada kesan 'berkilat' (kalau untuk ICI Dulux - PearlGlo) utk dinding yg tidak perfectly rata. sebab ini akan menampakkan kecacatan tersebut. to be safe, pilih jenis cat yg kaler nya 'matte', takde kesan 'berkilat'.


rasa2 nya itu je kot.. yg teringat di kepala nih.. hehe..

0 comments on "bagaimana cik ayu pilih kaler cat rumah!"

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal