Tuesday, May 31, 2011

danish's BEN10 birthday cake

Posted by cik ayu at 9:27 PM 0 comments
chocolate moist cake with chocolate ganache and cream cheese frosting.. kek ini utk adik danish, anak sorang kakak kat opis saya nih.. danish is a big fan of BEN10 (^_^). hopefully, danish suka kek yg cik ayu buat..

dari jauh... dekat sket...

laaaagi dekat...

p/s: to mama danish, thanks for the order & mintak halal ape terkurang ya..



Monday, May 30, 2011

syai's cookies: sakura inspired (^_^)

Posted by cik ayu at 10:01 PM 3 comments
repeat order dr syai... katanya nak tambah cookies yg hari tu.. this time cik ayu buat kaler merah, bunga ala2 mcm sakura gitu.. *kalo tak nampak mcm sakura pon, nampak2 kan la ye.. hehe*


p/s: kepada kawan2 opis esok saya bawak sample cookies yg ter'hangit' sket... *rasa kejam giler.. huhu*


Sunday, May 29, 2011

kisah budak kecik yg tergunting jari...

Posted by cik ayu at 11:32 AM 2 comments
tgh hari semalam ketika budak ini sdg asyik melakukan hobinya >> main gunting2 kertas, tetiba budak kecik itu menangis.. ditelek2 jarinya sudah berdarah... luka sgt minor.. tp nangis nye, mashaAllah...

mama: kan mama dah kata jgn main gunting... kan dah luka tangan...

ayah: habes la jari jannah... nanti doktor kena potong kat sini... *kenapa ayah slalu begini? suka ugut2 budak kecik?*

budak kecik : mama.... jannah tanak jumpa doktor! tanak kena cucuk!! *bila masa plak kite mention ada nak kena cucuk?*

being jannah, dia takkan berenti nangis selagi jari dia yg luka tak kena bungkus.. so mama pon bungkus la luka itu..

mama: ok, jannah jgn banyak bergerak... nanti luka nya kluar darah banyak.. *ada mcm gaya doktor tak?.. huhu*. ok, amek botol susu ni, baring, tido..

maka terus lah budak kecik itu mengikut kata mama nya.. dan terus zzzzzzz.....

gambar mangsa setelah menerima rawatan

muka jarak dekat... sungguh kasihan... huhu..

jari yg dah dibungkus..



Saturday, May 28, 2011

cik ayu's gadget: utk buat tulisan atas fondant

Posted by cik ayu at 2:34 PM 2 comments
entry in khas utk Ja yg bertanya camne cik ayu buat tulisan kat fondant atas cookies2 cik ayu.. rahsianya adalah... (ye lah tu rahsia.. ntah2 org ramai dah tahu, huhu..)

alat ini..

cara guna nya mcm ni.... kena asing2 kan huruf tu & slide ke dlm benda merah tu.. then tekan atas fondant.. tekan atas biskut before bakar pon bole, tp cik ayu tak pernah try.. hehe..

kotak nya rupa mcm ni..

kat mana cik ayu beli? cik ayu beli on-line kat satu blog ni... tp sgt2 lupa nama blog tu... seb baik cik ayu simpan email2 lama... ni add blog itu : http://www.anisecutter.blogspot.com/

p/s: gambar2 ni sume dr pakcik gugel ya! malas nak kluarkan barang cik ayu dlm kotak.. hehe..

liyana's cookies: pink & purple royal icing decorated cookies

Posted by cik ayu at 10:28 AM 4 comments
these are liyana's cookies.. she wanted the exact design like faizura's last time..
liyana, thanks for the order ya! (^_^)

Wednesday, May 25, 2011

syai's cookies: red, white & black

Posted by cik ayu at 10:34 PM 2 comments
kukis2 ni utk syai.. her theme: red, white & black..

just like she requested: "love", "happy wedding", "marry you"

the other 2 designs..

ready to be posted

p/s: cik ayu sudah sgt letih utk taip panjang2.. (-_-)

Tuesday, May 24, 2011

colourful cookie lolly!!

Posted by cik ayu at 10:00 PM 0 comments
the last time i baked cookie lolly was 6 months back.. *rasanya la..* skill pon cam ala2 nak malap jek... hehhehe.. but fortunately these cookies turned out just great =) *puji diri sendiri nampak...*

hearts & butterflies

the butterfly

dan cik ayu jugak buat ini...
these will be posted to KL. last time pos ke sungai petani nun takde sebarang kecederaan, hopefully same goes with these.



Monday, May 23, 2011

my wishes came true.. (^_^)

Posted by cik ayu at 11:08 PM 0 comments
pertama nya... saya dah tonton muvi ini ngan hubby...

sedih? sangaaattt... cik ayu nangis sket.. hehe.. *rasanya masa tgk laskar pelang| dulu lg bnyk cik ayu nangis...*

kedua nya... cik ayu dah ada cake stand skang! hehe... tp sedikit hampa, kat sini takde cake stand yg lubang2 mcm yg cik ayu nak tu. takpe la..

kakinya pon tak berapa nak tinggi.. takpe la...

ni detail kat plate dia.. ada 4 design tp cik ayu rasa ni yg paling ok.. hehe..

kat ne cik ayu beli? (eh! salah.. bukan cik ayu beli, hubby yg beli) hehe.. kat sini.....

p/s: skang tgh dok pikir nak buat kek ape nak tayang atas cake stand nih.. in the list : strawberry cheesecake, rainbow cake, chocolate & caramel layer cake ... yg mana satu nak buat nih?? *cik ayu.. ingat.. doktor pesan jgn makan manis2... *


Thursday, May 19, 2011

godek godek...

Posted by cik ayu at 9:04 PM 0 comments
malam ni cik ayu godek2 photoscape nih.... suka effect nih...

filter > pictorialization > coloured pencil

gambar 1 : cik ayu versi gemuks.. huhuhu... picture taken May 2011

gambar 2 : cik ayu versi zaman muda2 dulu.. huhu... picture taken December 2007


Tuesday, May 17, 2011

jannah's new bike

Posted by cik ayu at 7:30 PM 5 comments
just wanna share the joy of my lil princess bile dpt basikal baru dr ayah nya.. (^_^)

fizam & yatie homemade cheese tarts & cakes

Posted by cik ayu at 7:07 PM 2 comments
special entry utk adik opis cik ayu... sebagai support cik ayu tolong la iklankan kat sini.. so sape2 minat nak order cheese tart sedap lg enak ni (btol nih.. sbb cik ayu dah rasa (^_^)) blh order ngan wifey fizam, pn. yatie ya.. email ke: hayati_mashuri@yahoo.com.

delicious cheese tarts...

since fizam segan nak expose dirinya kat blog nih, cik ayu terpaksa la crop gambornye.. =)

yg ni cik ayu tak pernah rasa... tp bak kata fizam "kak yam tgk gambor pon dah tau sedap... hihihi"

to fizam and wifey.. takat ni jek la kakak mu ini blh tolong ye... good luck! semoga dpt bnyk tempahan raya nanti!! =) nanti InsyaAllah kakak order gak...

Sunday, May 15, 2011

choc lave cake: who can resist a warm and runny chocolate dessert?

Posted by cik ayu at 9:34 PM 2 comments
first time cik ayu makan chocolate lava cake nih kat secret recpe.. sooo chocolaty!! masa tu cik ayu rasa cake ni mesti mcm susah jek nak buat, since tengah dia runny.. mcm lava la kan..
but since it is so delicious, gagah la cik ayu meng'gugel' resipi nye.. and at last i found the one that's easy...

ini hasil nya..

just out from the oven..
cik ayu lupa nak grease pudding cup ngan letak baking sheet at the bottom.. so susah nak keluarkan cake nya, terpaksa cik ayu pakai pisau. tu pasal la dia nye side tak brape nak cun... huhu.. i don't have ice cream to top the cake.. lupa nak beli... =( the runny choc lava...here is the recipe i followed:

Dark Chocolate Molten Lava Cakes
Source: http://baking.about.com

Ingredients:
5 - 6 ounces dark chocolate
(cik ayu guna milk choc sbb takde dark choc dlm stok kat rumah ni..)
6 tablespoons butter
1/2 cup sugar (since milk choc tu dah manis so cik ayu just guna 1/8 cup sugar saje..)
2 eggs
1/2 cup flour
Optional: Whipped or ice cream

Preparation:
1. Preheat oven to 400 degrees F ( i set at 180 deg C). Lightly grease four 4-ounce custard cups.
2. In double boiler, melt chocolate and butter. Stir in sugar.
3. In a small bowl, lighly beat eggs. Add some chocolate mixture to eggs to temper eggs.

4. Carefully, stir egg mixture into chocolate mixture.
5. Add flour and combine completely.

6. Add batter to custard cups.

7. Place on baking sheet and bake for 10 minutes. Centers should be soft but sides should be done.
8. Invert cups on individual serving plates. Remove cups after 2 minutes. Serve warm with whipped or ice cream.

Selamat Mencuba!

p/s: cik ayu rasa kalau cik ayu ada pudding cup yg tinggi sket lg cantik cake nih.. =)



Saturday, May 14, 2011

16th May wishes (>_<)

Posted by cik ayu at 10:33 PM 3 comments
hubby,
tolong bawa saya tgk muvi ini ya...
dan saya nak cake stand yg mcm ni.. sian kek saya slalu posing atas pinggan makan jek.. huhu...
nak yg ada lubang2 mcm ni tau... supaya....
saya boleh selit2 riben mcm ni bagi kena ngan theme party nanti... theme merah putih..
theme pink...
theme hijau epal...
itu saja permintaan saya.. tp kalau nak bg lebih saya redha.. hehe (>_<)


 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal