Wednesday, January 19, 2011

mood board saya..

Posted by cik ayu at 9:48 PM 2 comments
inilah semangat org yg rumahnye baru siap (nak masuk 3 tahun tunggu... haiiisshhh) huhu... cik ayu skang tgh berjinak2 dgn interior design.. dok slalu google2 camne la nak start.. (walaupon ada engage interior designer utk buat proposal.. tp eager gak nak buat sendiri! huhu...). cik ayu banyak blaja kat sini =) (i'm on the fifth step.. Generate your own interior design ideas with a mood board)

cik ayu dah pon siap kan mood board cik ayu.. =)





Monday, January 17, 2011

tazkirah.. antara yg paling saya ingat..

Posted by cik ayu at 9:23 PM 0 comments

di suatu hari di dlm opisku, semasa sesi tazkirah berjalan..

haji: syarat taubat ada tiga. yg pertama, menyesal atas dosa yg kite lakukan. yg kedua, tidak mengulangi dosa yg kite dah lakukan tu. dan yg ketiga, kite kena la 'cover line'.

saya: hihihi... (gelak sebab haji guna perkataan 'cover line' tu)

haji: betul mariam, kite kena 'cover line', banyak kan amal ibadat dan amal kebajikan.

cik ayu: *angguk kepala*


p/s: cik ayu azam nak puasa sunat isnin ngan khamis.. salah satu usaha 'cover line' =)

Tuesday, January 4, 2011

my moist chocolate cake recipe

Posted by cik ayu at 9:45 PM 2 comments
as requested by my 'fan' (haha.. iye ke fan nih? pasan.. pasan..), here is my moist chocolate cake recipe.. hmmm.. ini lah resepi yg cik ayu guna utk buat kek ini..
dan ini..

Bahan-bahan:

A

100 gm cocoa powder

150 gm tepung

1 tsp baking powder

1 tsp soda bicarbonate

- Ayak bersama bahan A

B

1 tin susu sejat

150 ml susu pekat

200 ml minyak jagung

200 gm gula kastor

- Masak bahan B di atas api yg perlahan hingga larut

4 biji telur (kacau dalam sebuah bekas)

sedikit esen vanilla

Cara-cara:

1. Masukkan telur ke dalam adunan (bahan B) yg telah dimasak tadi. Kacau hingga sebati.

2. Masukkan bahan yg diayak (bahan A), kacau rata hingga sebati.

3. Masukkan sedikit esen vanilla.

4. Tapis untuk mendapatkan adunan yg rata dan cantik.

5. Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit - 1 jam. * nak bakar boleh juga, bakar pd suhu 180 degC. cik ayu slalu kukus saja =)


Hiasan : cik ayu slalu guna chocolate ganache dr resepi Devil's Food Chocolate Cake tu =)


 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal