Thursday, December 23, 2010

jannah bakal pemandu berhemah

Posted by cik ayu at 10:08 PM 0 comments

hari ini dlm perjalanan pulang ke rumah.. tiba2 jannah bersuara,

jannah: mama, kenapa mama tak buat tik tok tik tok?

mama: haa?

jannah: kenapaaaa.. mamaaa.. tak buat tik.. tok.. tik.. tok..?

*cik ayu blur kejap*

mama: oooOOOooOoo.. sorry ya!

jannah: *senyum*

nak tahu kenapa jannah ckp camtu? hehe..

cik ayu tak bagi signal masa masuk simpang ke kiri td (sbb jln clear takde kete..huhu), so takde la bunyi signal tu ~ 'tik tok tik tok'.. huhu..

Tuesday, December 21, 2010

kek mini biru laut dan kukis

Posted by cik ayu at 9:14 PM 5 comments

order ni dr dalila. o lupa nak mention, ni order lama tp tak sempat nak upload.. bg yg tanya sama ada cik ayu dah bukak kedai smula atau tak, jawapannya: blom lg.. cik ayu pon tak tahu bila cik ayu dapat bermula semula.. doakan ya!

ok, dalila order mini cakes kaler biru laut dan cookie lollies.. dan ini hasilnya!


p/s: lama sungguh blog ni idle tanpa sebarang update.. hampir 2 minggu.. =(

Tuesday, December 7, 2010

emiza's cookies: grey and white

Posted by cik ayu at 10:19 AM 4 comments
ini order dr emiza. her theme colour: grey and white. my special thanks to hawa @ pertmuffins for her tips on how to get the colour right =)
my first attempt making the wedding gown cookies =) what do you think?

nani's peach fondant decorated cookies

Posted by cik ayu at 10:12 AM 0 comments

ini order dr nani.. her theme colour: peach. glad nani loves them as much as i love making them =)


nadiah's cookiezzzzz... for her wedding

Posted by cik ayu at 10:08 AM 0 comments
ini order dr nadiah.. cookie lollies, royal icing decorated cookies and fondant decorated cookies.
memula tgk cookie lollies nya dulu..
kemudian royal icing decorated cookies.. nadiah nak ada initial 'N&K' on the cookies and i made them using edible image. the outcome: cik ayu suke!! oh ya! her theme colour: lilac and baby blue.
and last but not least, the fondant decorated cookies utk hantaran nadiah.

glad that nadiah loves them all =)

shiela's purple mini cakes

Posted by cik ayu at 8:53 AM 4 comments
ini order dr adik kat opis cik ayu utk majlis perkahwinan nya - sbg hantaran katanya. shiela nak ada tulisan 'shiela & zul' atas mini cakes nya.. so cik ayu guna edible image.. kemas dan cantik =) her theme colour: purple.
so ini hasilnya..

i keep it sweet and simple


Monday, December 6, 2010

mengajar tp belajar

Posted by cik ayu at 9:47 PM 2 comments

mama : *eh! kenapa plak laptop ni off. ni si kecik ni la kot yg off kan* (jannah mmg suka off laptop mama)

mama : jannah off computer mama ke?

jannah : tak..

mama : jannah tutup computer mama? (rephrase soalan, maybe jannah tak faham ape itu 'off')

jannah : tak.. (muka berkerut)

mama : jannah ada usik computer mama tak? (rephrase soalan lg..)

jannah : tak.. (muka tambah kerut mcm nak nangis)

mama : iye ke? lenkali jgn off computer mama.. (i was 100% sure, jannah yg off laptop tu... niat nya, konon nak ajar jannah jgn sorok kalau buat salah, cakap terus terang)

jannah nangis.

mama : okay, say i'm sorry..

jannah : i'm sorry mama..

mama : it's okay..

mama senyum (puas hati agaknya) sambil jari menekan butang 'on' pd laptop. mama masuk dapur. 5 minit lepas tu. tgk laptop... OFF. tgk power cord laptop.. UNPLUGGED. Ya Allah! Astaghfirullah!

mama : jannah... mama mintak maaf..

jannah : okay... (sambil senyum)

mungkin jannah tak faham apa maksud maaf, jauh sekali utk faham kenapa mamanya mintak maaf.

mama konon nak mengajar, tp sebaliknya mama yg bnyk 'belajar' hari itu.



Sunday, December 5, 2010

sirih junjung kah?

Posted by cik ayu at 9:28 PM 0 comments

tugasan cik ayu, utk majlis pernikahan adik ipar cik ayu: buat sirih junjung (volunteer sebenarnya.. pasal nampak mcm best jek buat sirih junjung nih, main ngan bunga2.. huhu)

ni kali ke-3 cik ayu buat sirih junjung. first time masa cik ayu kawen 4 thn lalu, second time masa cousin cik ayu bertunang bulan october yg lepas.. tp dua2 kali ni cik ayu cuma menyibuk2 jek.. tp yg ni, mmg 100% cik ayu yg buat ok! hehe..

nak tgk hasilnya? jeng jeng jeng... sirih junjung kah ini? asal ada sirih pastu naik ke atas kire sirih junjung la kan.. huhu..

ni hasilnya kalo amek gambo pakai kamera zaman p.ramlee. pis!

dan seperti biasa CupcakesChek kena sponsor satu dulang.. so cik ayu buat ni..

p/s: ada sape2 nak tempah sirih junjung cik ayu? huhu..


Saturday, December 4, 2010

pink mini cakes for fathia

Posted by cik ayu at 7:06 AM 0 comments

this is one of the order which managed to get thru; since cik ayu dah amek deposit nya. pink mini cakes ni utk majlis pertunangan fathia di penang (jauh tu.. last time cik ayu pi penang masa kat uni dulu =))

hopefully fathia loves them =)


Thursday, December 2, 2010

kes ni yun nam hair care pon tak leh tolong

Posted by cik ayu at 6:21 PM 2 comments

begini kisahnya. mama kat dapur basuh pinggan, ayah kat luar rumah dok belek2 pokok2 dia. tiba2 jek dengar ayah jerit,"mama...!!" (ayah jannah ni suka sgt jerit2 gaya saspen). mama menyahut,"apa dia?" (pasal dah biasa ngan ayah jannah yg most of the time jeritan saspen nye tu tak bersebab pon, saja buat gimik). cik ayu maintain basuh pinggan (kerja yg kalo dah start susah nak stop..huhu). "tengok jannah buat ape nih...!!". oohh... sekarang baru btol2 saspen. jenguk2 jek kat depan, al-kisahnya jannah dah potong rambut dia sendiri! adehh! dah le dalam masa terdekat nak gi kenduri kawen adik ipar.

banyak ke rambut yg digunting? hmmm.. cukup la utk buat kepala jannah jd camni..

mulai hari itu, rambut jannah disikat ikut style mantan Menteri Kementerian KerjaRaya tuh. dan dgn sebab itu juga, terpaksa la cik ayu melabur utk hair band jannah sebagai medium utk menutup kebotakan itu. spec hair band: haruslah cukup lebar utk tutup itu botak.

p/s: walaupon cik ayu tutup CupcakesChek for order tp cik ayu masih ber'blogging' ya =)


 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal