Thursday, September 30, 2010

benda yg buat cik ayu refresh page ni setiap 5 minit dari pagi td =)

Posted by cik ayu at 7:31 PM 0 comments

hehe... panjang nye tajuk entry..

mengapa entry ini ditulis sepenuhnya dlm english? huhu... sbb cik ayu nak invite Marian tgk cookies cik ayu.. hehe.. (poyo tak?) so cik ayu pon tinggalkan la msg di Sweetopia. dan mlm td cik ayu terima email ni dr Marian!

*sungguh la baik hati Marian nih*

dan sejak dari itu cik ayu meng'refresh' page ni setiap 5 minit.. haha.. (poyo tak?) and at last! hehe.. ada komen Marian kat blog cik ayu di sini..

(poyo tak? - utk kali yg ke-3) hahaha...biarlah poyo pon, dah mmg excited giler nih.. huhu..

Wednesday, September 29, 2010

3!

Posted by cik ayu at 12:01 AM 7 comments
29 september 2010, genap umur jannah 3 tahun.. semoga jannah jd anak yg solehah =)
mama & ayah sayang jannah!

Sunday, September 26, 2010

Introducing CupcakesChek Associate =)

Posted by cik ayu at 9:13 AM 16 comments
Introducing CupcakesChek Associate:

You don't have to be a baking pro!
Now anyone can decorate their cakes, cuppies and cookies!
Order your edible image at
http://ayuedibleimage.blogspot.com/ now!


Any purchase now until 31st October 2010: 10% of the sale will be donated for charity!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

behind the scene:
it all started when i fell in love with Marian @
Sweetopia cookies long time ago.

from that moment, i dreamt to have my own edible image 'gadget' so that i can produce my own cookies/ cuppies/ cakes stickers!
and at last! here are what i've created yesterday
=)

the family cookies..

for the bride to be..

credit to marryme2u for the cookies sticker design

and since i have all the things required to produce the edible image, why don't i start a business out of it? =). then that's how Cik Ayu's Edible Image came along.

Saturday, September 25, 2010

.......

Posted by cik ayu at 11:48 PM 4 comments
tempek gambar nye dulu, cerita nye kemudian ya =)

ina's engagement mini cakes: red and white

Posted by cik ayu at 12:05 AM 0 comments

ini order dr ina. ina mahukan mini cakes yg sama mcm wani. however, she requested red and white coloured ribbon as the mini cakes border instead of black and white.

so here is the outcome!

red and white roses..

from a different angle.

the full set.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kisah disebalik tabir..

alkisah masa cik ayu nak snap pic mini cakes nih, si kecik jannah masih belum tido (slalu nya cik ayu buat kerja menge'shoot' nih lps jannah tido.. huhu).

bila cik ayu dah letak mini cakes nih cantik2 kat 'studio' cik ayu, kamera ada di tangan, tinggal nak snap jek nih.. dtg la si kecik menyentil sebelah mini cakes (rapat giler) yg menyebabkan mustahil cik ayu dpt snap gambar mini cakes semata (sure masuk tangan ke, hidung ke, kepala si kecik ni). nak bg puas hati snap la gambar sekeping dua, harapan di hati si kecik pergi la dr 'studio' lepas tu.. tp nampak gaya tak berganjak jugak, tetap di situ.. maka terpaksa la photo shoot ditangguh sehingga si kecik tido. (gambar kat atas tuh amek masa jannah dah tido =))

bg tak mengecewakan model kecik ku itu. sila lah tgk gambar yg cik ayu dah snap itu.

buat2 mcm tgk kek tu.. sabo je la..

pandang dpn la plak..

pose tu? sumpah cik ayu tak ajar pon! (T_T)

Friday, September 24, 2010

mini cakes: for him and for her

Posted by cik ayu at 10:25 PM 2 comments
order ni dari ika. mini cakes ni adalah utk hantaran pertunangannya. she ordered for both sides, for her and her other half (to be). the challenge: to create 2 sets which look different! cik ayu tanak la the two sets nampak lebih kurang sama.. tak best la kan.. so, here is the outcome!

from her to him. theme: red and black. cik ayu buat 2 designs in one set.

this is the first design.
from a different angle.

this is the second design.

the full set.

from him to her. theme: orange and black. the typical cik ayu's style =)

from the top.

the full set.

cik ayu really hopes that ika loves them all! thanks for the order =)

Wednesday, September 22, 2010

dekat di hati..

Posted by cik ayu at 4:38 PM 2 comments
i have my own reason when i decided to join the charity sale initiated by Anne. bila sebut OKU, there are three people in my life yg slalu dekat di hati..

arwah adik perempuan cik ayu ~ kemalangan yg dialami arwah pd umurnya 5 thn menyebabkan ketulan darah beku dlm otak arwah. after surgery to remove the blood clot, she was diasabled on half of her body. lama-kelamaan, arwah dpt bergerak sedikit demi sedikit. tp hingga akhir hayatnya pd usia 15 thn, arwah masih tak mampu utk gerakkan tangan kirinya dgn baik. Al-Fatihah.

adik ipar cik ayu ~ dilahirkan istimewa dgn down syndrome. sgt suka cerita P.Ramlee. i think he is P.Ramlee's number one fan, he watches P. Ramlee's movies everyday! sgt up to date dgn AF juga. =)

adik cik ayu ~ diagnosed to have schizophrenia when he was 18. his condition fluctuates. he really depends on medication (i think for his life time). my mom's and dad's sidekick kat kg =). and recently, his illness has coming back.
ya Allah! tabahkan hati ini.

dan ini org yg tak terjejas dgn situasi apa sekali pon.. pemberi semangat mama..

Tuesday, September 21, 2010

Cookies for Charity / Jualan Amal Cookies

Posted by cik ayu at 8:53 PM 3 comments
Assalamualaikum =)

Buat pengetahuan pelanggan-pelanggan CupcakesChek, 10% daripada jualan cookies sepanjang bulan Oktober sehingga Disember 2010 akan didermakan untuk tujuan amal. Jumlah yg dikumpulkan akan disalur kepada tabung yang diuruskan oleh Dewanita Pulau Pinang untuk Pusat PDK (Pemulihan Dalam Komuniti) Permatang Damar Laut, Pulau Pinang. Dana yang dikumpulkan adalah untuk mewujudkan satu bengkel yang akan dapat membentuk orang-orang kurang upaya menjadi usahawan melalui program-program pendidikan dan kemahiran.

Sekian, Terima Kasih.

p/s: however, donations are most welcome. wanna join me? email me for more details ya!=)

Monday, September 20, 2010

colourful cookie lollies for DD

Posted by cik ayu at 8:43 PM 2 comments
ini order dr DD, utk majlis aqiqah katanya. 150pcs colourful cookie lollies.

the cookie lollies

the packed cookie lollies (i'm generous enough to include the ribbon FOC! =))

all in a box!

hmmm.. haru betul, balik dr office tadi cik ayu nampak atas dapur ada 6pcs cookie lollies. ini pasal kes nak cepat sgt pg td sampai tertinggal nak masukkan 6 pcs ni dlm box tu skali.

p/s: 10% of this sale will be donated for charity. i will share more on this in the next entry =)


Thursday, September 16, 2010

kembali... & kisah jannah dan bateri

Posted by cik ayu at 10:26 PM 3 comments

salam semua..

i'm back! for the past one week cik ayu tak berkesempatan nak check email even nak bukak blog nih pon tak sempat, cuti raya sakan ya! hehe.. so kepada peng'email' CupcakesChek sekelian.. malam ni cik ayu balas ok.. InsyaAllah.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

kisah jannah dan bateri

watak2: jannah, ayah, mama (sebagai pemerhati)

lokasi: rumah nenek jannah

props: topi dilengkapi dgn kipas dan sunglass (imej dr google)

di suatu hari, di petang hari raya.

jannah: ayah, dah rosak. kipas dah tak pusing lagi (sambil mengunjukkan topi berkipas dan ber'sunglass' itu)

ayah: ni bukan rosak ni. bateri kipas ni dah habis ni rasanya. (sambil membelek2 topi tersebut)

jannah: hmm... meh jannah tgk. (merampas topi dr tangan ayah, lalu membuka compartment bateri di atas topi tersebut)

jannah: haaa.. ni ada lg bateri (sambil menunjuk kepada dua biji bateri dlm compartment tersebut)

mama: (senyum)

ayah: (tepuk dahi)

-tamat-

p/s: dan semenjak dr hari tu, segala ape yg tak menyala, tak berpusing, tak berfungsi (dgn tenaga elektrik), jannah akan kata, "mama, bateri dah habis".



Wednesday, September 8, 2010

selamat hari raya!

Posted by cik ayu at 8:00 PM 0 comments

di saat entry ini di'publish', cik ayu sdg dlm perjalanan balik ke kampung kami di mersing, johor. =) di kesempatan ini cik ayu ingin memohon maaf atas segala kesilapan yg mungkin cik ayu pernah lakukan. terkasar bahasa ke.. apa2 jek la..

semoga syawal ni yg dirai tanda kejayaan ibadah kita selama sebulan di bulan ramadhan.

p/s: sedih cik ayu meninggalkan ramadhan, rasanya singkat sgt.

Saturday, September 4, 2010

cupcakeschek new look!

Posted by cik ayu at 6:01 PM 6 comments

do you like it? cik ayu? sukeeee gile.. hehe.. i always wanna have my own personalized blog header yg comel mcm ni tp tak tahu nak order kat ne.. at last i found AcuRoseDay Lil Art! dpt jugak.. hehe.. thanks to acu for her superb work of art!

p/s: cik ayu ada plan utk invite acu as the book illustrator! InsyaAllah..

today's plan..

Posted by cik ayu at 9:19 AM 0 comments

hari ni cik ayu plan nak buat kuih raya.. huhu.. yo yo o tak? hehehe... cik ayu nak buat yg mcm dlm video nih jek.. yg sonang yo!

nanti akan di'update'kan kalo berjaya.. kalo tak? korang la cuba ek.. huhu..

p/s: kalo tak jadi skang, rasanya nak buat utk goodies birthday jannah, pack cam mamat ni buat then ikat ngan ribbon commel2 =)

Thursday, September 2, 2010

blom sampai2 nye lg labuuuu...

Posted by cik ayu at 9:48 PM 2 comments

hehe.. i've been waiting for these to arrive in my mailbox!

tiap2 hari cik ayu dok cek parcel ngan pakcik amek parcel.. hopefully dpt before cuti raya.

p/s: cik ayu masih tensi takleh nak log-in facebook.. wahai facebook team, tolong lah resolve masalah ku cepat!

 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal