Sunday, August 29, 2010

tiffany blue cupcakes with choc seashells

Posted by cik ayu at 11:14 PM 7 comments
ini repeat order dr mai. mai pernah order devil's food choc cake ngan cik ayu dulu. sure ramai tanya, nape plak cik ayu blh amek order mai time ramadhan nih.. katanya tutup kedai.. =) camni, cik ayu ada hutang ngan mai ni. last time masa hubby deliver cake kat mai, hubby takde change, so balance nye tu still tertunggak sampai skang. harapnye langsai la hutang tu ngan order ni (jgn takde change lg sudah.. hehe).

mai nak cupcakes with fondant deco kaler turqoise/ tiffany blue. mai nak ada seashells on the cupcakes with: "happy birthday my lurve" written on it.

since i don't have fondant seashells mould , dan masa jenjalan kat bakery supplies store hari tu cik ayu jumpa a nice seashells chocolate mould so ape kata i have it a try. this is also inspired by Sweetopia cupcakes recently=)

jadi ini lah hasilnya..

the cupcakes.. i made it simple

from a different angle

my first trial making chocolate. i used white chocolate and a little milk chocolate for the effect; just like Marion did =) i love the seahorse!

the seashells up close

p/s: kire ok la chocolate ni utk first timer cam cik ayu kan! hehe..

Thursday, August 26, 2010

17 Ramadhan..

Posted by cik ayu at 11:58 PM 7 comments

hari ni besday Jannah yg ke -3 mengikut taqwim Islam =)


Wednesday, August 25, 2010

how to crystallize flowers

Posted by cik ayu at 9:23 PM 1 comments

remember last time cik ayu pernah crytallize kan daisies. boleh tgk kat sini (ye ke daisy tuh?). hehe.. so here how you can crytallize your flowers. it's super easy!

Ingredients:

  • One extra-large egg white
  • Water
  • Superfine sugar (store-bought or homemade - To make superfine sugar put white granulated sugar into a food processor and pulse until fine, usually 20-40 pulses will do. )
  • Edible flowers

Steps:

  1. Combine one extra-large egg white (at room temperature) with a few drops of water and beat lightly until the white shows a few bubbles.
  2. Using a small paint brush, paint a thin layer of egg white onto both sides of a clean, dry petal.
  3. Gently place the petal into a shallow bowl of superfine sugar to coat the bottom of the petal.
  4. Sprinkle sugar on top to cover the top of the petal.
  5. Gently shake off any excess sugar.
  6. Lay the petal on waxed paper to dry. Let the flowers dry completely; they should be free of any moisture. This could take 8 to 36 hours.

wanna be amazed? just look how pretty these crystallized roses..

source: google

Tuesday, August 24, 2010

2 orang hebat

Posted by cik ayu at 9:08 PM 2 comments
orang hebat 1

hj. azmil mustapha came today. i'm so impressed. envy? sgt!!

bila ditanya bagaimana perjalanan hijrah beliau. antara jawapan yg cik ayu ingat:

saya mulakan dengan sedikit2, yg mudah2, saya mula simpan janggut. itu sunnah, dapat pahala.. bgn tidur tak perlu shave guna gillette, dpt pahala lg.
masuk masjid dgn langkah kanan, masuk tandas dgn langkah kiri. sampai pernah sbb nak betulkan langkah masa masuk tandas (since masa tu kaki kanannya dah ter ke depan sket) saya jatuh. anak saya kata, "apa la abah ni, nak masuk tandas pon jatuh." yg penting istiqamah. buat berulang kali.

orang hebat 2

ustaz pahrol mohd juoi is the other speaker. cik ayu sgt suka cara ustaz pahrol berbicara. sgt relevan. pandai ber'metafora'. and because of that, i bought his book today. =)

p/s: bila la cik ayu nak jd org hebat!

*all pics taken from google*

Monday, August 23, 2010

pis totek as

Posted by cik ayu at 9:54 PM 4 comments

alhamdulillah, arini selamat cik ayu menempuh exam.. lama dah tak mengadap buku.. rasa mcm otak ni dah tak mcm muda2 dulu.. liat sket skang nak menghapal.. hehe..

oo.. pasal tajuk di atas.. cerita nya begini.. skang jannah dah pandai baca doa makan, lepas baca dlm arabic dia akan baca translation dlm english. tp yg english ni cik ayu tak dpt tangkap sgt ape yg dibacanya kecuali ada satu phrase nih bunyi cam ni : 'pis totek as'.. puas gak memikir ape kebenda nye nih.. dan akhir nya hari ni cik ayu dpt figure out!

pis totek as = please protect us

hahhahhaha... aduhai anakku.. =)


Thursday, August 19, 2010

InsyaAllah, one fine day.. (cont.)

Posted by cik ayu at 6:00 PM 3 comments

i just wanna share what i've found on Sweetopia today. sgt inspired utk buat mcm ni satu hari nanti. then use them for charity purposes. siapa nak jd co-author? sila angkat tangan! =)

this portion onwards is written today (20th August)

sgt happy!! i found the photog for this! org yg pernah amek gambar kat bawah ni 3 years, 8 months, 3 weeks & 6 days back =) tp of course skang camera nye sudah upgrade bnyk.. blh tgk kerja2nya di sini.
and thanks to Anne @ liplickin' for being number one to volunteer. anyone else? =)


Sunday, August 15, 2010

lg award dgn kerja rumah

Posted by cik ayu at 10:03 PM 5 comments
award yg dtg skali dgn kerja rumah ni dari ira @ http://www.ummiaffaf.blogspot.com/
terima kasih utk award ni ya ira.. cik ayu sgt berbesar hati.. =)

meh kita jawab soalan2 nye..

Soalan 1: Adakah anda rasa HOT..?

Jawapan : kami tak hot, kami cool.... *wink*

Soalan 2: Upload wallpaper PC/laptop yg anda gunekan skrg?

Jawapan : nak upload ke? kang korang gak yg boring.. tak caya? tgk ni...
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

haaa.. kan dah kata.. boring kan?

Soalan 3: Cerita pasal gmbar nih..?

Jawapan : sape2 pon tahu ni gambo standard ~ sample picture yg dtg skali ngan windows. *masih lg boring*

Soalan 4: Kali terakhir makan PIZZA..?

Jawapan : hmmm... x ingat.. tp yg pasti bukan buat sendiri yek.. cik ayu tak pandai meroti.. *sambil kepala tunduk ke bumi pasal rasa sungguh malu*

Soalan 5: Lagu terakhir anda dengar..?

Jawapan : kalau lagu dlm tv boleh kire ke? lagu jugak kan? lagu theme kartun upin & ipin. *mari kite tgk kartun sampai muntah.. hehe*

Soalan 6: Apa yg anda buat selain selesaikan tag nih..?

Jawapan : takde buat ape.. focus buat ni 100% *dedicated tak saya..? huhu.. padahal buat sket2 sebenarnya*

Soalan 7: Selain nama sendiri anda dipanggil nama ape..?

Jawapan: nama sendiri tu maksudnya nama dlm i.c. ek? hmmm...

  1. ayu - sedara mara ngan kengkawan rapat
  2. yam - pakcik bas skolah menengah, cikgu matematik form 1
  3. cik yam - operator masa kat tempat keje lama kat ganu dolu
  4. mak ndak - anak2 sedara
  5. kakak - mak, bak, adik beradik, sepupu2 rapat
  6. sa*a*g - hubby (pd yg dpt teka: jgn muntah ok.. huhu)

Soalan 8: Tag lagi 5 orang...

Jawapan : Ok, ni cikgu dtg nak bg keje skolah…
Soalan 9: Siapa orang no. 1...?

Jawapan : kak anne – slalu dtg singgah 'umah' cik ayu bg komen2 yg buat cik ayu diawang-awangan.. huhu.. cik ayu tgh dok cari idea nak join charity initiative dr kak anne tuh..

Soalan 10: Katakan sesuatu pada orang no. 5...?

Jawapan : wanie.. thanks for your support - ayu skang tgh dok usha resepi cuppies yg dok jual kat the crumbs nu yok tuh.. nanti ayu buat kay!

Soalan 11: No.3 ade hubungan ape dengan sape...?

Jawapan : cik fazira ada hubungan persahabatan ngan cik ayu.. hehe.. hubungan yg lenlain kena tanya tuan empunya diri. cik fazira a.k.a. cik sarah ni kawan cik ayu since cik ayu blaja kat shah alam tahun 1997 kot.. x dpt fly pi oversea pon sesama, pastu masuk uni yg sama.. skang jek jauh, tp dekat di hati.. slalu mesej2 kat phone sampai hubby pernah sound, "eh! awak ni ada pakwe lain ke?" haha..

Soalan 12: Bagaimana pulak dengan no.2...?

Jawapan : yat, pd cik ayu seorang yg ceria.. dan rajin masak of course.. hehe..

Soalan 13: Kata2 cinta dengan orang no.4...?

Jawapan : ai le biucik belle!! ... (cik belle ni first customer official cik ayu =) )

Soalan 14: Berikan 5 fakta yg anda tahu pasal orang yang anda tag..

Jawapan : ok..

1. sume2 pon pompuan *facts ok*
2. sume2 pon commel.. mcm cik ayu.. huhu
3. sume2 pon rajin singgah 'umah' cik ayu..
4. sume2 pon baik hati... berhati mulia... penyayang..
5. sume2 pon cik ayu sayang!! =)

p/s: cik ayu kena rehat dari blogging seminggu.. next week ada exam, so kena stadi.. doakan cik ayu pass ok! (tak cemerlang pon takpe.. haha.. boleh tak gitu?) kalau tak pass, abes la cik ayu kena bayar balik exam fee yg company sponsor tuh! huhu...

Saturday, August 14, 2010

what makes me happy =)

Posted by cik ayu at 9:19 AM 2 comments

tiada yg lebih menggembirakan cik ayu dr melihat hasil tangan cik ayu commel di atas dulang hantaran.. makes me smile =) gambar2 ni dr facebook customer2 cik ayu.

pink cookies for atia

orange cuppies for farah


Thursday, August 12, 2010

kepada yg rindukan tutorial

Posted by cik ayu at 5:00 PM 4 comments

salam semua,

Ramadhan ni cik ayu tutup kedai, so ada la masa nak share ilmu yg sedikit nih.. =) rasanya recently ada yg tanya mcm mana cik ayu cover mini cakes ngan fondant. cik ayu tak sempat la nak tunjuk by picture, step by step camne nak buat mcm yg cik ayu slalu buat dulu2.. tp ni ada satu video dari Lorraine McKay @ Extra Icing on the Cake! (bnyk yg cik ayu blaja dr Lorraine ni, cam roses fondant tu.. sumenye ilmu dari Lorraine.)

cik ayu harap video ni membantu ya!


p/s: since Lorraine is using dummy cake, she applied water before covering the dummy cake. cik ayu slalu apply a thin layer of jem/ buttercream icing instead of water. lg satu cik ayu tak guna cake smoother since i don't have one =)

* this is a scheduled entry.


Wednesday, August 11, 2010

apa ni?

Posted by cik ayu at 10:33 PM 4 comments
ini bukan macaroon ok.. ini adalah ini:

image source: google
rupanya mungkin agak hodoh, walau apa pon rasanya memang best! hehe.. jannah sgt suka ok..

p/s: nape la cik ayu cantas atas cupcake tu ya.. hehe.. ni pasal nak dptkan permukaan yg rata utk decorate ngan fondant.. huhu..

Tuesday, August 10, 2010

tetamu yg dinanti

Posted by cik ayu at 10:40 PM 3 comments

salam semua,

cik ayu seisi keluarga nak ucapkan selamat menyambut Ramadhan kepada semua umat islam di mana jua berada. semoga kesempatan ini kite gunakan sepenuhnya.

p/s: alhamdulillah, hari ni dpt cik ayu bertarawikh. tawakal bawak jannah. 2 rakaat pertama ok.. jannah hanya baring2 kat tepi, 2 rakaat seterusnya jannah kacau mama sbb susu dah habes, 4 rakaat seterusnya sampai witir, jannah tertido.. =)

(mungkin tak ramai yg tahu cik ayu ni tinggal ngan jannah berdua jek.. ya, hubby keje kat cyberjaya, cik ayu plak keje kat melaka. hubby balik on weekends jek.)


Monday, August 9, 2010

red fondant decorated cupcakes

Posted by cik ayu at 6:00 PM 0 comments
ini cuppies utk kawan niza. theme: red. katanya nak sebijik mcm farah nye cuppies yg kaler oren itu. so ini lah hasilnya:

zoom in..

p/s: nak gi mydin nak cari telekung utk jannah, utk solat terawih nanti =) nape thn ni cik ayu sgt excited nak sambut ramadhan. sooo looking forward to it.. semoga segala peluang digunakan sebaiknya dan ibadah kita diredhaiNya.

Sunday, August 8, 2010

purple and pink mini cakes

Posted by cik ayu at 10:00 AM 2 comments
salam semua,
ini mini cakes untuk kawan niza, yg mini cakes nye kaler kuning tuh ;). theme: pink and purple. 6 pcs all together. this time i made a little different. i've designed three mini cakes in the mini cakes set, instead of a single design like usual.

the mini cakes

design 1: pink roses

design 2: purple roses

design 3: three tone ribbons with crystal clear 'leaves'

Friday, August 6, 2010

my next project: part 2

Posted by cik ayu at 6:00 PM 2 comments
terima kasih kepada kengkawan yg mendoakan kesihatan cik ayu. alhamdulillah hari ni dah alah nak mem'blog' =)

ni update utk project yg pernah saya mention dulu.
ini hasilnya:

apa yg cik ayu buat ngan bunga ni? i crystallized it. cik ayu cuba sekuntum jek dulu. nak tgk camne.. and i think it turns out great! bunga ni dah dikeringkan selama seminggu, but the bloom and colour still remains. now this flower is ready to be used as cakes or cupcakes decoration!

ni saje try main2, letak atas mini cake..

tp cik ayu dok bayang kalau mini cake tu balut ngan fondant kaler putih pastu buat stripes kaler tiffany blue menegak memanjang ke bawah dah tu buat dotted border, mmg cun! lebih kurang mcm mini cakes kat bawah ni.

source: google

p/s: hehe.. apsal bunga tu dah bertukar kaler? paham2 jek la.. bunga yg dolu tu dah layu, so terpaksa pesan ngan hubby beli yg baru kat pasar =)

Tuesday, August 3, 2010

aida's cuppies

Posted by cik ayu at 9:33 PM 3 comments

the conversation went like this:

cik ayu: nak tulis ape atas cuppies nanti?

aida: i lurve u muaz

cik ayu: muaz ni lelaki kan? bukan apa takut nanti ter'design' mcm utk perempuan plak =)

aida: yup

cik ayu: lg satu soalan. muaz ni umur berapa? bukan apa takut ter'design' utk budak2 plak.

aida: umur dia 23thn =)

cik ayu: ooo... skarang baru terang lg bersuluh.. hehe

so here are the cuppies. 25 pcs all together. theme: pink and purple.

"i lurve u muaz"

p/s: i hate to say this; cik ayu screwed up on this one too! huh!! will share more on this later. really2 sorry aida dearie..

*this entry is a scheduled entry.

Monday, August 2, 2010

anes's cookies: engagement favor

Posted by cik ayu at 8:44 PM 2 comments
here are anes's cookies. anes requested 60 pcs cookie lollies and 20 pcs cupcake shaped cookies. cik ayu screwed up something! will share later in a separate entry.. entry patah hati.. isk isk.. sgt sedih..
ok, here are the cookies..

i love the look =)

all wrapped up!

hope u recognize the shape, have done my best here =)

p/s: anes, i'm so sorry dear!

*this entry is a scheduled entry.

Sunday, August 1, 2010

niza's mini cake and matching cookies =)

Posted by cik ayu at 10:42 AM 0 comments
salam semua..
these are niza's engagement mini cakes. at first, niza nak exactly mcm mini cakes fida: yg kaler purple tu.. tp tetiba niza tukar fikiran, nak kaler kuning since her engagement theme is yellow. so here they are, yellow mini cakes!
zoom in..
niza jugak order cookies as her engagement favor. niza kata, tak kisah kaler ape pon. but being me, hehe.. cik ayu kan suka matching2 nih.. so i tried to come up ngan cookie design which matches her mini cakes. cik ayu guna kaler coklat dan kuning sama cam ribbon kat mini cakes niza.
so here are the cookies..
all wrapped individually, with thank you tag and ribbon =)


 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal