Friday, April 30, 2010

fondant miniature rose

Posted by cik ayu at 5:09 PM 5 comments

last time saya share mcm mana nak buat ribbon rose.. hari ni saya nak share mcm mana nak buat miniature rose pula. bezanya? miniature rose nampak sedikit real berbanding dgn ribbon rose tu (nama pon ribbon rose kan.. hehe). apa yg anda perlukan hanya sebatang pencungkil gigi/ tooth pick.

basically, anda perlu follow cara yg sama (step 6 - 8) di sini. trick nya ialah, lepas step 8 anda perlu 'frill' fondant tersebut. mcm mana? hanya perlu golekkan pencungkil gigi/ tooth pick di atas fondant anda (lebih kurang 3/4 bahagian dari atas) di sepanjang fondant tersebut.

dan anda akan dpt effect 'frill', mcm kat bawah ni.

selepas itu, terbalikkan fondant (bahagian yg ada effect 'frill' tu menghala ke bawah) dan gulungkan mcm biasa.

o ya. utk bg miniature rose ni nampak sedikit kembang, dgn menggunakan jari atau pencungkil gigi/ tooth pick bukakan atau tarik sedikit kelopaknya keluar.

tadaaa!! miniature rose anda sudah pun siap! sungguh comel kalau jd hiasan di atas cuppies anda! :)


selamat mencuba!


Thursday, April 29, 2010

freebies: cupcake liner template

Posted by cik ayu at 9:08 PM 6 comments

slalu nya susah saya nak cari cupcake liners yg comel2.. geram jugak bile tgk cupcake liners yg dijual kat negara omputeh tu, cute2 belaka.

hobby saya salah satunya, suke sgt la kumpul wrappers yg comel2. so di sini saya ada satu projek d.i.y yg senang utk anda ikuti. anda hanya perlu gunakan template cupcake liner yg blh anda download di bawah entry ini. dan kemudian ikut step ini:

1. barang2 yg diperlukan: gunting, template cupcake liner yg telah digunting, gam dan wrapper mengikut citarasa anda. 2. tekapkan template cupcake liner di atas wrapper dan kemudian gunting mengikut outline template td. hasilnya mcm yg kat bawah ni.3. kemudian lekatkan bahagian badan cupcake liner (yg panjang tu) kpd bahagian bawah cupcake liner (yg bulat tu). dan inilah hasil nya! cupcake liner yg comel! ooo.. saya trim bahagian atas cupcake liner tu dgn gunting craft supaya jd lebih menarik. peringatan: cupcake liner ni hanya utk tujuan deco tau, tak blh masuk dlm oven! hehe..

selamat mencuba!

klik di bawah ni untuk download cupcake liner template anda!

Download

p/s: nampak tak cookie tin yg kat belakang cupcake liner tu? nantikan CupcakesChek next contest/ giveaway ok!

Wednesday, April 28, 2010

cupcake deco with fondant ribbon rose

Posted by cik ayu at 7:03 PM 13 comments
hari ni saya nak share mcm mana nak deco cupcake dgn mini ribbon rose. saya juga akan tunjukkan mcm mana nak guna imprinted mat/ texture mat.

1. ini tool yg kite perlukan: cutter, rolling pin dan fondant (saya gunakan yg ready made). kite juga akan perlukan imprinted mat / texture mat.
2. mula2 kite canaikan fondant. jgn canaikan fondant atas texture mat tu dulu ya. canaikan atas permukaan yg rata dulu. setelah dpt ketebalan yg dikehendaki, baru anda canaikan atas texture mat. canaikan sekali sahaja atas texture mat tersebut dgn force atau daya yg sekata utk kesan yg cantik.
3. kemudian terapkan cutter pd fondant yg dah ada texture tu.
4. ambil cupcake anda, isikan buttercream icing ke atas cupcake dan ratakan menggunakan bahagian belakang sudu. kalau tak buat mcm ni, fondant yg kite akan letak atas cupcake nanti tidak akan rata.
5. kemudian ambil fondant yg tlh diterap td dan letakkan di tgh2 bhgn atas cupcake.
6. ok! sekarang kita akan mula buat mini ribbon rose. mula2 warnakan sedikit fondant dgn warna yg anda kehendaki. saya pilih warna pink dr wilton.
kemudian bulatkan fondant tersebut, anggaran sebesar jari kelingking (ini bergantung kepada berapa besar anda mahukan saiz ribbon rose tersebut).
7. dgn menggunakan kedua2 belah tapak tgn, uli fondant td menjadi panjang seperti dlm gambar di bawah.
8. dgn menggunakan rolling pin,canai fondant tersebut.
9. gulungkan fondant yg telah dicanai td, membentuk sekuntum ribbon rose yg comel!
10. letakkan ribbon rose comel ini di atas cupcake td. dan inilah hasilnya!
selamat mencuba!

Saturday, April 24, 2010

tempahan utk opis ku

Posted by cik ayu at 11:15 PM 3 comments
ini cupcakes yg saya buat utk satu function kat opis saya... the theme is purple and silver. alhamdulillah, ramai yg kata sedap dan berminat nak order.. :) sgt sonok skali..hehe.. so here it is.. vanilla choc chips muffin with buttercream topping.

Friday, April 16, 2010

cupcake kit untuk dimenangi! (ditutup)

Posted by cik ayu at 9:57 PM 46 comments
Pemenang bertuah adalah nombor 23!
Tahniah kepada as@sweet honey!
.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kepada pengunjung cupcakeschek,

saya akan menghadiahkan cupcake kit (mengandungi 10 cupcake tags/ cupcake paper topper dan 10 cupcake liners yg comel) kepada seorang pembaca bertuah!

jd kalau anda ingin berpeluang utk memenangi cupcake kit ini, apa yg anda perlu lakukan hanya lah memberi komen anda utk entry ini. saya akan menggunakan random.org integer generator untuk membuat cabutan nombor bertuah. jgn lupa tinggalkan alamat emel atau alamat blog anda dlm ruangan komen supaya saya dpt menghubungi anda nanti. :)

ini dia hadiah yg saya janjikan! saya dah gunakan satu utk cupcake saya supaya saya boleh tunjukkan kat sini.

cabutan akan di buat pd hari jumaat, 30 april 2010 pd jam 12.00 tgh mlm waktu malaysia.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
dear readers,
i'm giving away these cute cupcake kit (consist of 10 cute cupcake tags/ cupcake paper topper and 10 cute cupcake liners) to one lucky reader.


so if you like a chance to win these pretty cupcake tag/ cupcake paper topper, all you have to do is to leave me a comment. (no competition entry limit!)
i will use random.org integer generator to pick out the lucky number. Remember to fill in the email field in the comment, so i have a way to contact you.

Thursday, April 15, 2010

cupcake tag

Posted by cik ayu at 8:25 PM 8 comments

ramai yg tanya saya dr mana saya dapat cupcake tag saya yg cute tuh.. mcm yg saya guna kat sini, sini dan sini. so di sini saya akan share bagaimana saya buat cupcake tag. generally, ada 3 cara or sources:

1. hand-made: saya design dan buat sendiri. mcm yg kat bawah ni. 2. stickers: kalau saya jumpa sticker yg comel2, saya akan beli.. blh la dikatakan saya ni stickers collector. kalau ada event yg sesuai theme nya dgn sticker tu, so saya akan guna sticker ni utk buat cupcake tag. contohnya mcm yg kat bawah ni.

3. wrapping paper: slalu gak saya guna cut-out dr wrapping paper utk buat cupcake tag. dan kat bawah ni contohnya.. selamat mencuba!
 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal