Friday, February 26, 2010

roti pendek?

Posted by cik ayu at 9:48 PM 0 comments
omputeh panggil 'shortbread'. hehe.. this is what i've been doing today (as i've planned before). oh ya! this is my first time baking shortbread. really glad it turns out great! can't wait to decorate them tomorrow.


Thursday, February 25, 2010

cupcakeschek on mombloggersplanet!

Posted by cik ayu at 10:46 PM 0 comments
today i received an email which says:
The following advertisement has been approved: Cupcakes Chek


Wednesday, February 24, 2010

apa dlm peti surat saya hari ini?

Posted by cik ayu at 11:06 PM 5 comments
at last, i received this today! thanks cik-sarah for the input.
oh ya! my room-mate masa kat uni dulu delivered her 1st baby (it's a girl!) yesterday. congrats ina!

my project for the weekend

Posted by cik ayu at 7:50 PM 0 comments
i was thinking of baking these this weekend. and then decorate them like this...
i hope i have the skill to decorate them like this....
or like this...

Tuesday, February 23, 2010

for my hubby

Posted by cik ayu at 8:23 PM 1 comments

Monday, February 22, 2010

garden wedding ;)

Posted by cik ayu at 3:42 PM 0 comments
sample making for a customer. (the photo has been filtered using film effect: crossprocess)

little birdie

Posted by cik ayu at 2:57 PM 4 comments
these cupcakes are for my little princess, jannah.
"mama, nak 'buyung'!" (the photo has been filtered using film effect: crossprocess)

Sunday, February 21, 2010

apa saya buat hari ini?

Posted by cik ayu at 6:29 PM 0 comments

Thursday, February 18, 2010

playing with my new tool

Posted by cik ayu at 11:28 AM 0 comments
saya beli this deco tool last week . just wanna have it a try.. so here is the outcome!

Wednesday, February 17, 2010

cupcakes @ melaka - seremban - kl

Posted by cik ayu at 10:54 PM 2 comments
now CupcakesChek open for orders!!

my new cupcake liners

Posted by cik ayu at 9:58 PM 0 comments
last week saya beli these polka dot pink cupcake liners sbb ianya nampak sgt cute! since there's still butter cream icing left over in the fridge and extra plain cupcakes dr majlis pertunangan adik ipar saya hari tu, so i made these!

Sunday, February 14, 2010

comot nye!

Posted by cik ayu at 11:04 PM 0 comments
hari ni sgt la penat sekali, hari pertunangan adik ipar saya (adik ipar saya ni lelaki) di batu pahat. ada sedikit hiccup masa rombongan nak ke rumah pihak sebelah perempuan. sampai sana kul 3 lebih dah.. sungguh lapar perut ku. tp alhamdulillah akhirnya sampai juga..

on the way balik kami tak lalu hiway. lalu jalan lama. singgah solat di masjid besar muar (ada dua masjid besar kat muar tu, yg ni masjid yg lama). seni reka bentuk masjid ni ada pelik sket.. hubby kata pasal masjid ni dibina masa zaman omputeh..
oh ya! kat masjid ni tempat wudu' lelaki ada fountain kat tengah.. (ala2 mcm kolam dlm cite p. ramlee - 'si bongkok' tu... hehe..) sampai rumah dah nak pukul 7 lebih sket. dan jannah sgt la comot skali makan coklat and sweets yg dpt kat hantaran td. mama dah tak larat nak kesat pasal kalo kesat mesti jd balik. alang2 nak sampai rumah, bior la mandi terus jek kat rumah.. hehe...

Saturday, February 13, 2010

at last!

Posted by cik ayu at 8:36 PM 2 comments
at last saya dapat siapkan cupcakes utk majlis pertunangan adik ipar saya. this is how i do it:

1. as usual, colour fondant anda.
2. terap fondant dgn acuan bentuk mcm ni.. (bentuk bunga ek?)3. lekatkan di atas muffin. 4. hias muffin anda mengikut kreativiti.
5. dan ini muffin saya di atas cupcakes stand yg saya buat dulu.

Thursday, February 11, 2010

cuba try test tengok...

Posted by cik ayu at 11:17 PM 0 comments
this is my first trial buat cupcake deco guna fondant 100%. slalu saya akan guna buttercream utk icing dan fondant sket2 utk deco nye. so, agak teruja nak tgk mcm mana kalau dah assemble deco nya nanti... most probably it will look like this.

cupcakeschek logo

Posted by cik ayu at 7:20 PM 0 comments
i think it's time for me to 'brand' my cupcakes. as a kick start, here's the official 'cupcakeschek' logo.

Wednesday, February 10, 2010

how to make small cute fondant flower

Posted by cik ayu at 11:56 PM 0 comments
masih ingat lagi design utk cupcakes majlis pertunangan adik ipar saya? hari ni saya buat bunga2 kecil pink utk deco tersebut. here are the steps:

ini barang2 yg diperlukan. utk fondant colouring saya gunakan colour 'pink rose' dari wilton.
1. mula2 apply fondant colouring pada fondant menggunakan tooth pick. kite guna tooth pick utk control the amount of colouring yg kite guna. sapukan colouring pd fondant dan uli fondant sampai colour nye rata. (dinasihatkan anda pakai disposable glove utk step ini). tambah tepung jagung sekiranya fondant masih terasa melekit.
2. kemudian canai fondant dan terapkan bentuk bunga menggunakan plunger cutter.
3. letakkan bunga fondant yg telah diterap di atas sponge dan tekan bahagian tengah bunga tersebut dgn shaper utk memberi kesan 3D pd bunga tersebut.
4. untuk bahagian tengah bunga terapkan fondant menggunakan icing tip berbentuk bulat (saya gunakan size 6). ini untuk mendapatkan saiz yg konsisten. bulatkan hasil terapan dan 'tampal' pada bahagian tengah bunga.
5. inilah hasil nye... slamat mencuba!
 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal