Tuesday, June 29, 2010

Award dr MysDear

Posted by cik ayu at 10:18 PM 0 comments

apa perasaan anda bile anda jd inspirasi utk org lain? cik ayu? sgt sukeee... tambah bersemangat.. motivated abes.. =)

terima kasih pd Mysdear for the award.. cik ayu sgt berbesar hati.. i'll try my best to share my knowledge (yg sedikit itu.. huhu) with the rest!

p/s: badan cik ayu rasa seram sejuk, kepala pening2 lalat, hidung mcm nak selsema.. nak demam!

Sunday, June 27, 2010

my secret to a crack-proof cookies =)

Posted by cik ayu at 3:15 PM 0 comments

ingat tak dulu, i have this problem: cracked cookies! disebabkan ini lah cookies yg cik ayu deliver slalu short in numbers.. kurang sekeping, kurang 2 keping, paling bnyk in cik ayu's record - kurang 4 keping =( . tp alhamdulillah my customer ni semua sabar2 org nya.. slalu diorang ckp, "takpe la kak... lgpon dulang saya kecik je.."

and recently i discovered something, dgn bantuan encik 'google' la.. =) artikel tu ckp every oven is different from one to another. which means, even sometimes a recipe states that u have to bake the cookies at certain temperature, that temperature might not be the 'right' temperature for your oven. so kalau kite tak dpt cookies that is not as crispy as it should be (kalau bahasa cik ayu, cik ayu ckp - peroi, tak rangup), try increase your baking temperature!

so i went and increased my baking temperature, slightly higher.. and guess what, it works! cookies cik ayu is more crispy. and the best part is less cracked cookies!

p/s: resipi cik ayu suh set temperature at 180 degC. cik ayu set nak dekat2 190 degC.

Friday, June 25, 2010

icing consistency: do you know this?

Posted by cik ayu at 9:55 PM 7 comments

lamanya cik ayu dah tak buat tutorial.. windu nak mengajor.. hehe.. (takde la terer manapon cik ayu ni kan.. huhu).

cik ayu rasa everybody will face this problem, especially kalau baru2 nak blaja deco cookies guna royal icing nih.. hehe.. cik ayu salah sorang la tu..

how do you know you have the right icing consistency?

dgn hasil 'google2' saya dan percubaan puluhan kali, akhirnya saya dpt ilmu ni!

ok, camni caranya.. bile kite dah siapkan royal icing tu (guna resepi senang giler cik ayu di sini), sudukan royal icing tersebut dan tuangkan semula dlm bekas nya, buat bentuk 'zig-zag'. mcm dlm gambar ni.

kemudian kira dlm hati (kire kuat2 pon bole.. huhu), "seribu satu, seribu dua, seribu tiga, seribu empat". by the time kite abes kire, kesan 'zig-zag' tu sepatutya dah hilang, which means all the icing have settled in, jd mcm dlm gambar kat bawah ni (abaikan dulu tanda seruan ngan tanda soal tu ya.. huhu). ini maksudnya, anda dah dpt the right icing consistency utk buat outline atas cookies - i.e. outline consistency.

tp kalau dah abes kire the icing still not settled in, this means that your icing is too thick. tambah sikiiiiiit lg air, and start all over again. =).

gunakan kiraan "seribu satu, seribu dua" dan anda akan dptkan icing consistency yg sesuai utk flood your cookies - i.e. flooding consistency.

ok.. ape kes la plak ada tanda soal ngan tanda seruan tu ya.. hehe.. nampak tak ada bubbles kat tanda seruan ngan tanda soal tu? bubbles - is no-no ok! so how we avoid this?

this is how - dgn menggunakan sehelai tuala bersih yg lembap, tutup mangkuk icing anda, and let the icing rest for some time (say 10 minutes).

tik tok tik tok... dah 10 minutes..

alihkan tuala lembap td dan anda akan nampak banyak bubbles timbul, dgn menggunakan sudu kacau icing anda, musnahkan bubble2 itu! hehe..

so skang anda ada icing yg bubble-free!

p/s: cik ayu harap tutorial ni dpt membantu anda =)

farah's engagement: cupcakes with fondant deco

Posted by cik ayu at 7:00 AM 2 comments
ini order dr adik farah.. farah order 16pcs vanilla cupcakes with fondant deco. theme colour : orange. sorry adik ku, kakak promised to make a sample before the actual product. tp sgt la tak sempat. =(
cik ayu start baking at 8.00 p.m. and while the cupcakes were in the oven, cik ayu sketch ni:

now you know why cik ayu slalu guna tag utk hias kek.. huhu. the handwriting.. *adeh..*
ok.. we'll see camne hasilnye nanti ya! =). dan setelah proses men'deco' berakhir... ini hasilnya:
zoom in... *wink*

hehe.. 90% as planned, lg 10% ada lain sket..

instead of letak daun2 berlingkaran itu, cik ayu letak 3pcs of heart.. hehe.. bile try2 letak daun tu rasa cam crowded la plak.. so i decided to keep the deco nice and simple. =)

o ya! this is last minute order from farah, 30 pcs cookie lollies.

to farah, cik ayu doakan majlis farah berjalan lancar dan diberkatiNya. =)

Thursday, June 24, 2010

kuukeeezz lg..

Posted by cik ayu at 2:03 AM 9 comments
hmmm. nampaknya blog ni kena tukar nama jd 'KukeezChek'.. hehhehehe... ok, ini order dr syikeen. syikeen nak cookie lolly sbg gift utk opismate nya. syikeen nak tukar ke tempat keje baru; jumaat ni last day kan dik?

ini cookie lollies syikeen. enjoy ya!

cookie lollies yg baru lepas mekap =)

cookie lollies, packed in a clear plastic treat bag, with ribbon and tag (alamak, itu logo sudah tutup itu ribbon daa.. =))

ape syikeen suh cik ayu 'tulis' pd tag itu? --> "From Asyikeen"

p/s: hari ni perut cik ayu tak sihat, however alhamdulillah, Allah bg kekuatan dpt jugak siapkan order adik syikeen ku ini =) *tgk la post ni pukul bape..huhu*

Monday, June 21, 2010

something that i've been working on...

Posted by cik ayu at 10:57 PM 0 comments

hmmm... dah lama tak update blog ni... last week cik ayu free, tak amek order since i've been working on something.. hehe... nanti cik ayu announce ok!

p/s: would you like a picture of you like this on your cake? =)


Tuesday, June 15, 2010

yaya's engagement

Posted by cik ayu at 11:14 PM 3 comments
adik yaya yg sgt baik hati bg cik ayu few pictures on her engagement day. mcm tau2 jek, cik ayu mesti le nak nengok camne rupa mini cakes cik ayu dok dlm dulang hantaran =). so these are the pictures dr pandangan mata photog on that day.

mini cakes cik ayu.. hihi..cupcakes ni pon dok dlm dulang gak rupanya.. cik ayu ingat yaya nak buat door gift =)

si cantik manis yaya.. i like this pic =)

p/s: to yaya, thanks so much for the pic =)

Sunday, June 13, 2010

the early days

Posted by cik ayu at 11:04 PM 6 comments

this is one of the video which helped me a lot during the early days i involved in cupcakes decorating. hopefully it will help u too =).

p/s: i haven't tried the third design yet; have bought the icing tip though. =(

Saturday, June 12, 2010

hajar's engagement: tiffany blue cookies

Posted by cik ayu at 12:18 PM 5 comments
these are hajar's cookies, made for her engagement. theme colour: tiffany blue. kali ni, cik ayu manage to snap pic of every layer masa susun cookies tu! here they are:
first layer
2nd layer
3rd layer the final layer

all in a box =)

p/s: today is hajar's engagement day; cik ayu doakan semuanya berjalan lancar seperti yg dirancang =)

yaya's engagement sweet pink cuppies

Posted by cik ayu at 10:33 AM 4 comments

these are yaya's engagement cuppies =). yaya order skali ngan mini cakes in the earlier entry. 50pcs of choc cuppies with buttercream swirl on top and heart sprinkle; just like 'aqilah cuppies earlier. yaya kata, "kakak, nak cupcakes mcm 'aqilah, tp nak kaler pink =)". yaya request utk letak tag 'yaya & ariff' on top.

p/s: today is yaya's engagement day, hopefully everything goes as planned. =)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

lesson learnt: kalau perlu travel jauh utk bawa cupcakes yg deconya dgn buttercream, make sure cupcakes are covered from high intense sunlight (esp. kalau cuaca panas kan). kotak cupcakes slalunya ada 'clear plastic window' at the center, cover this portion dgn paper ok! long exposure to high intensity of sunlight may fade the buttercream original colour!

Thursday, June 10, 2010

yaya's engagement mini cakes

Posted by cik ayu at 5:07 PM 7 comments
these are yaya's engagement mini cakes. theme colour: pink! yaya.. cik ayu harap yaya suke ok! =)
5 of them

zoom in =)
p/s: dah rasa mcm taman bunga plak atas mini kek tu.. hehe..

ina's engagement mini cakes & cookies: part 2

Posted by cik ayu at 1:43 PM 0 comments
alhamdulillah.. today cik ayu selamat deliver mini cakes and cookies utk ina's engagement. here are the mini cakes! 5 ketul semuanya.

ni kira mcm ulang tayang la ye =)

these are the cookies utk ina. o ya, cik ayu berjaya! this time, no cracked cookies ya! =)
gone dotty!
the packed cookies

p/s: oven cik ayu masuk spital =( *sigh*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

lesson learnt: don't stack your iced cookies directly on top of each other. the 'oil' from the cookie on top will smudges the colour of iced cookie at the bottom!

Tuesday, June 8, 2010

the making: atia's engagement cookies

Posted by cik ayu at 9:51 AM 5 comments

alhamdulillah.. yesterday cik ayu selamat deliver cookies utk atia's engagement. has to be very careful.. cookies ni sgt rapuh.. tengok la, yg ni yg cracked masa cik ayu handle utk nak letak fondant.

oucchh!! the broken hearts.

step 1: letakkan lapisan fondant di atas cookies.

finally, the decorated cookies.. just nampak satu design jek.. lain2 design tenggelam kat bawah bekas.. =)

hopefully, atia berpuas hati even cookies tak cukup 30pcs.. really, rasa mcm nak nangis masa cookies tu cracked adikku.. =( dah la cookies tu kakak dah siap decorate. *sigh*

Saturday, June 5, 2010

apa itu 'edible lustre dust'?

Posted by cik ayu at 4:15 PM 2 comments

edible lustre dust ni kalo kite nak umpamakan mcm mekap, dia sebijik mcm eye shadow.. hehhehe.. so, kalo kite apply sket kat bunga fondant kite.. kite akan nampak kesan 3D, bunga fondant nampak lg real... tgk ni =)

ini bunga yg cik ayu guna utk deco ina's engagement mini cake. cik ayu guna edible lustre dust : dusky lilac by sugarflair.

Friday, June 4, 2010

tiffany blue cookies

Posted by cik ayu at 7:37 PM 5 comments
these cookies sample are made for hajar.. theme colour hajar, tiffany blue and white. hajar nak cookies mcm atia.. cik ayu try to propose other design jugak, saje je nak asah otak ni bg kretip.. hehe.. tp ntah nape, hari ni otak tak berapa nak kretip la plak.. hmmm.. anyway, hajar.. you can always choose mana2 yg adik suka.. cik ayu buatkan aje.. =)
 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal