Thursday, October 29, 2009

can i?

Posted by cik ayu at 6:04 PM 0 comments
masih ingat balance butter cream masa saya buat cupcake utk birthday jannah tu? hmmm.... saya bercita2 nak buat kek mcm yg kat bawah ni pd hujung minggu ini...

al maklum la... saya kan hanya pandai guna icing tip 'rumput' jek... so kena la semuanya berunsur rumput sahaja buat masa ini..
sama2 la kite tgk hasilnya nanti...

p/s: skang saya minat nak venture into cupcake photography.. cik sarah.. sila bg tunjuk ajar :)

hari gigi sedunia

Posted by cik ayu at 5:25 PM 0 comments
2 hari lepas adalah hari gigi sedunia.. jgn tertipu. hari gigi sedunia ni hanya utk saya sahaja. kenapa? sebab bnyk perkara berlaku berkaitan dgn gigi pd hari tersebut.
pertama, saya kena hantar maid saya ke klinik gigi sebab gigi dia sakit, doktor cabut gigi dia yg sakit itu, sudah rosak teruk.
ke-dua, saya buat check up gigi (rasa nya dah 2 thn saya tak jumpa dentist.. masa tunggu maid saya buat treatment, terasa plak mcm nak buat check up).
ke-tiga, gigi saya kena tampal (baru saya tahu gigi geraham kecil saya di sebelah atas ada lubang kecil).
ke-empat, doktor nasihatkan supaya saya cabut gigi geraham bongsu saya.


saya ingat lg dulu masa skolah rendah saya kena lead budak2 darjah dua gosok gigi lepas rehat sblm masuk kelas.. haha.. skang skolah ada buat mcm tu lg ke ek?


Monday, October 26, 2009

tonosh!

Posted by cik ayu at 10:04 PM 1 comments
dulu saya ada terbaca tentang Glenn Doman flash cards‏. lama dulu la… mungkin sethn yg lalu. anda boleh tahu lebih lanjut tentang ini di sini.

sebenarnya saya tak berapa konfiden sgt dgn teori yg disampaikan oleh pengasas teknik ni. boleh ke baby ingat satu2 perkataan hanya dgn melihat ‘word’ tu berulang2 kali? lain la kalau gambar kan…tp kejadian semalam menyebabkan saya berfikir semula.

selalu nya bila jannah nampak gambar ini di mana2 :

>>>

jannah akan kata, “mama, tonosh!” (tonosh = petronas).

smalam, masa saya tgh buat kerja kat notebook saya (dgn jannah berada di atas riba). tetiba jannah cakap, “mama, tonosh!”. cuba jugak saya mencari gambar seperti yg di atas ni pd paparan notebook saya tuh… tapi takde. so saya tanya jannah, “mana tonosh?”.

lalu jannah menuding jarinya ke arah ini :

>>>

sedikit takjub saya… hmmm… nampaknya kena la saya beli flash card Glenn Doman ni..

Sunday, October 18, 2009

my first project (yg menjadi??..... hehe)

Posted by cik ayu at 6:58 PM 0 comments
sejak saya tamat kursus cupcake deco dulu, saya ada satu azam... saya mesti buat cupcakes utk birthday jannah yg ke-2 nanti... dan akhirnya hari ni saya berjaya! walaupun takde la sampai tahap yg boleh dibanggakan sgt, tp at least ok la jugak (saya rasa la.. hehe). kire takde la membazir yuran kelas cupcake deco tuh.. (makan beratus gak la course fee nye)
kali ni icing nye takde la manis sesangat mcm yg penah saya buat dulu... sesedap rasa jek (resepi trial n error dr internet)
icing yg plain masih ada balance dlm peti sejuk tu, nampaknya kena la saya buat kek ke... atau apa2 saja yg boleh di'icing'kan... takpon kepit jek ngan roti jd roti krim.. hehe... (itu kalo dah sampai tahap malas giler la tuh!)
ok la.. ini la hasil nye... (ooo.. buat masa skang saya pandai icing cupcake guna tip rumput ni jek.. senang dan tak perlu teliti sgt.. pasal rumput kan bersepah jek... hehe)

p/s: komen jgn tak komen...

Friday, October 16, 2009

jannah... now & then..

Posted by cik ayu at 2:45 PM 2 comments
29 september yg lepas genap umur jannah dua tahun... mmg dah dijadikan satu kemestian, saya ngan hubby akan bawak jannah gi kedai gambar utk amek gambar ukuran passport.. hehe... saje suka.. jd so far kami ada 2 gambar jannah..
masa saya godek2 album gambar td, saya terjumpa cd gambar2 ni... meh saya post kat sini... hehe.. (ini gambar raw.. yg blom di'crop' oleh tokey kedai)


jannah setahun kemudian.....

p/s: gambar pertama semua muka saspen jek.. hehe... hmmm.. skang saya tahu kenapa tokey kedai tu 'crop' gambar jannah yg 2nd ni bnyk sgt.. pasal dia nye background tu comot!!

perempuan berkalung sorban

Posted by cik ayu at 2:18 PM 0 comments
minggu lepas saya menonton cerita ini... pada saya muvi ni bagus.. ada pengajaran yg boleh kite ambil... tp ntah kenapa bile diceritakan pd rakan, ada yg berpendapat cerita ini memburuk2kan Islam... adakah penyampaian saya yg kurang tepat? ntah la... bila direnung2, mungkin sbb 'kaca mata' kami 'lense'nya tak sama....
 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal