Wednesday, June 24, 2009

semoga rohnya dirahmati Allah

Posted by cik ayu at 4:37 PM 0 comments
lebih kurang pukul 12 tgh hari td, jenazah selamat dikebumikan. saya berkesempatan melihat jenazah disembahyangkan dan dikebumikan. sungguh tak sangka.. baru jumaat lepas saya ke rumah kak nana utk jemput jannah (lepas abes kursus dan amek ibu mertuaku di ampang - sila lihat detail nya di entry sbl ini). oh ya! arwah ni suami kak nana. kak nana, sepupu yg paling rapat dgn saya, kami dah mcm adik beradik. masa kak nana kecik2, maktok yg jaga dia. so kalau blk kg, kak nana la yg jd geng saya main2. lgpon, kalau cuti skolah maktok slalu dtg rumah saya. sbb tu lah kami rapat.
so bile saya rapat dgn kak nana, secara tak langsung saya baik jugak la dgn arwah. arwah mmg baik orgnya. derang ada 2 org anak, fatin, 9 thn dan aqmar, 5 thn.

kronologi

19062009
semasa saya ke rumah kak nana, arwah ada. sempat la saya berbual dgn arwah, tanya2 pasal kerja dia. sebab dia keje ngan kontraktor petron*s. so sedikit sebanyak saya tahu la nature projek nya tu. dulu dia ada projek kat seremban tp skang projek tu dah habis. projek yg baru di segamat.

22062009
saya telefon kak nana, nak tanya arwah pasal jalan ke segamat kalau dr alor gajah ni. saya telah diarahkan (secara adhoc) oleh bos saya utk menghadiri satu mesyuarat kat segamat (malas sebenarnya nak pergi, dah le sehari jek... buat penat travel jek). kak nana kata, arwah ada kat segamat, takde kat rumah. so saya pon tepon arwah. arwah bg direction & contact hotel yg ok kat segamat utk saya duduk.

23-24062009
mesyuarat kat segamat tu postpone ke bulan depan. sungguh lega! selepas saya update blog.. saya ceting ngan hubby.. (pakai videocall). cakap punye cakap dah pukul 12.30 pg. saya pon solat isya' (sebenarnya sgt segan utk dimaklumkan di sini, sgt lambat sekali menunaikan solat isya' ya!). so by the time saya nak tido, jam dah pukul 1 pg. baru saya nak terlelap, dgr tepon ringing, tgk2 nama mak yg appear. sgt suspen, paham2 je la... biasanya kalau call di waktu2 mcm ni, mesti ada emergency. (bak sakit kena kayap, dah dekat sebulan, 2 minggu yg pertama tgn bak sgt2 sakit. sekarang sakitnya kadang2 ada. so bile mak call time2 mcm ni, dlm kepala saya hanya terfikirkan bak). mak bgtau saya berita sedih itu.

---------

begitu la cerita nya... lepas mak call, saya tak dpt lelapkan mata. saya terfikirkan kak nana. saya bayangkan bagaimana kalau saya yg berada di tempat kak nana. mampukah saya hadapinya? saya terbayangkan wajah anak2 derang. tambah sedih.
bagaimana pula kalau saya yg ditempat arwah? bersediakah saya? walaupun sebenarnya benda ni mungkin semua org sedar - 'ajal blh tiba bila2'. tp statement ni slalu kite parking dlm kotak pikiran kite yg paling belakang. 'bila2' itu kite tafsirkan mungkin 20-30 thn lg, sedangkan bila2 itu blh jd BILA2, blh jd sedetik dr noktah yg mengakhiri ayat ini.

semoga roh arwah dicucuri rahmatNya. semoga kak nana tabah menghadapi hari2 mendatang. saya hanya mampu berdoa utk keduanya.


Al- Fatihah

Tuesday, June 23, 2009

lamanya...

Posted by cik ayu at 10:19 PM 1 comments
lamanya saya tak update blog nih... bz.. baru skang ada masa nak update blog..

balik kg!
04062009 - pd malamnya, lepas hubby abes keje dan sampai ke melaka, kami sekeluarga pulang ke kg. tepat jam 12 malam, saya pon ucap 'hepi besday' pd hubby dan bg hadiah pd hubby. tahun ni saya bg jam tangan kat hubby... masa tu hubby tgh drive. sungguh tak bersabarnya hubby sehingga sanggup berhenti di tepi jalan sebentar utk membuka hadiahnya itu..

berehat
05062009 - hari ni kami berehat. kumpul energy utk journey yg panjang ke kelantan pada keesokan harinya. so takde ape2 aktiviti menarik.

trip ke kelantan
06062009 - kami bertolak ke kelantan pd jam 9 pg la lebih kurang. kami tiba kat kelantan pukul 6 ptg kot. lepas solat asar, kami ke pantai.. btol2 depan rumah arwah atuk hubby. rumah tu rumah pusaka, takde org duduk. sekali sekala, mazlan - sepupu hubby, ada la dtg tlg tgk2 kan rumah tu.. (sgt terlupa utk men'snap' gambar rumah itu). lupa plak nak ckp.. ni pertama kali saya dtg kg hubby kat kelantan ni..

menghias bilik pengantin
07062009 - esok adalah hari perkahwinan sepupu hubby (bukan mazlan itu, mazlan sudah berkahwin ya). saya, rina (adik ipar saya) dan ibu mertuaku menolong menghias bilik pengantin.. segala bunga2 yg disediakan oleh kakak mak andam (saya agak jek.. rasanya kakak tu mak andam) kami gunakan... bunga2 dililit sehingga ke meja solek.. huhu
petang tu kami ke kota baru. pergi pasar siti khadijah. saya beli tudung 2 helai. (perbelanjaan yg tidak disengajakan.. huhu)

ke pejabat tanah & makan nasi minyak
08062009 - pg tu saya dan hubby hantar ibu mertuaku ke pejabat tanah (antara tujuan utama blk ke kelantan). ada urusan yg perlu diselesaikan. semasa menunggu giliran, baru perasan yg kami takde salinan geran lama. hubby pergi ke kedai berdekatan utk buat salinan. jd nombor giliran kami dgn baik hatinya kami nak pass la kat org2 yg nombor giliran nya mungkin terkebelakang. skali makcik tu kata "takpe la... lgpon kat sini dia x ikut sgt nombor giliran.." (of course la dia ckp dlm loghat kelantan tp saya x tahu nak taip mcm mana.. huhu). sungguh pelik, mesin utk meng'produce' nombor giliran ada.. skrin yg memaparkan nombor giliran ada.. tp apsal makcik tu kata gitu. tu pasal la dr td saya tgk nombornya x bergerak.. sungguh pelik. tp akhirnya kami berjaya men'settle'kan urusan tanah itu.
tgh hari kami makan kenduri. boleh tahan sedap.
selepas makan kenduri kami pergi ke rantau panjang. saya beli periuk 3 biji. (perbelanjaan yg tidak begitu dirancang..huhu)

balik semula ke endau
09062009 - hari ni kami pulang semula ke endau. kali ni ikut jalan pantai. so lalu la kuala terengganu. saya telah melihat keruntuhan stadium yg diheboh2kan itu. sungguh dahsyat. seb baik takde kemalangan yg terjadi.

balik semula ke melaka
10062009 - kami balik semula ke melaka. raihan (adik ipar saya yg bongsu), rina (juga adik ipar saya) dan ibu mertuaku ikut kami pulang bersama. tp rina kena naik bas. satriaku itu tak mampu menanggung muatan.. huhu.. kami telah mendapat hint2 utk membeli kereta lg besar. tp nanti la dulu ye... ada rezeki, InsyaAllah.

kerja smula
11-12062009 - nak cite gak ke yg ni? takyah le....

membeli kain langsir dan baju raya, melawat org uzur dan ke kandang kambing
13062009 - tujuan ibu mertuaku ke melaka adalah sebahagiannya utk membeli kain langsir di kedai kegemarannya , Jekel (betol ke saya eja nih?). jd pg itu kami ke kedai tersebut. semasa sebok memilih langsir, dj kedai itu kata ada lelong tergempar akan dibuat lg 10 minit di tingkat bawah. ibu mertuaku amat excited dan mengajak kami ke bawah dgn segera. kami berjaya membeli kain yg harga biasa nya rm90 sepasang pd harga rm40 sepasang (tp at least kena beli 3 pasang).. lepas makan tengah hari kami ke bukit baru utk melawat ayah angkat ibu mertuaku yg sudah uzur. sungguh sedih melihat atuk itu. rasanya umurnya sudah mencapai 100thn.
selepas itu kami ke kandang kambing kak nora. jannah seperti biasa bile tang bab binatang2 sgt excited. jannah bermain2 dgn anak2 kambing yg sudah kematian ibunya. kasihan anak2 kambing itu.


ke kl utk berkursus
14062009 - kami bertolak ke kl. sebelum ke sunway, menghantar ibu mertuaku dan adik2 ipar ke rumah abg ipar di ampang.

kursus.. ilmu yg sgt bermakna
15 - 19062009 - saya mengikuti kursus yg dianjurkan oleh ichem*.. bnyk ilmu yg ditimba. omputeh ni kalo mengajar bagus betul.. tidak sesaat pon dipersia2kan... pd ptg 19062009 tu kami balik semula ke melaka. oh ya! salah satu dr hari tersebut kami makan di ikea. jannah sgt suke mkn fries itu!


rumah sunyi semula
20062009 - ibu mertuaku dan adik2 iparku balik ke mersing menaiki bas.

rasanya itu je kot yg mampu di'update'.. sungguh panjang bukan? saya tak larat nak baca semula utk membetulkan struktur ayat yg memang sedia tak betul itu.

time kasih kerana sudi membaca!

Monday, June 1, 2009

update!

Posted by cik ayu at 10:20 PM 2 comments
dah lama rasanya saya tak update blog nih... bila dah lama tinggal, tak tahu nak update ape..

tv
hmmm... tv rumah saya dah sampai... so rumah saya tak sesunyi dulu lg... (dan mungkin sbb tu jugak saya takde motivasi yg kuat utk on laptop saya dan meng'update' blog.. huhu)

movie 'laskar pelangi'
saya juga dah tgk movie laskar pelangi tu sampai abes... sgt sedih... saya menangis! (seb baik saya pandang kiri kanan ada gak kakak2 lain yg dok kesat air mata.. huhu). sgt sedih bila lintang meninggalkan sekolah...

sakit mata
weekend lepas mata saya sakit! tak pernah saya sakit mata mcm tu skali.. mata saya sgt pedih bile saya bukak mata... so saya jadi mcm 'buta' sekejap hari tu, baru la saya sedar betapa besarnya nikmat penglihatan yg Allah beri ni (dulu sedar gak.. tp skang lg bertambah sedar.. huhu)... hari tu, satu hari saya tido, pasal tak boleh bukak mata...

binatang peliharaan baru kami
dan kami ada pet baru... seekor hamster kecil... saya belikan utk jannah.. sebab jannah sgt suka pada binatang... saya nak namakan hamster tu 'linny' sempena nama character hamster dlm wonderpets tuh! (hubby... tolong terima cadangan saya ni ye... huhu). nanti saya amek gambar linny dan post kat blog ni ye..

itu saja la update saya...


 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal