Monday, March 30, 2009

selamat pengantin baru ina!

Posted by cik ayu at 10:28 PM 2 comments
entri ini utk kawan saya, norazlinawati maarof... i called her 'ina'... she was my roommate when i was in uni...

sorry tak dpt dtg wedding aritu sbb jannah tak berapa sihat, mama dia plak sakit mata... nanti takut jangkit plak kat pengantin...hehe.. sedikit regret tak dpt nak tgk ina naik pelamin secara 'live'.. hehehe.. InsyaAllah, i'll visit her in kl bila ada kelapangan nanti...

my wish to ina is.. selamat pengantin baru, semoga kekal ke akhir hayat... teringat plak, my friend once said this to me (masa tu nak dekat2 kawen la gak.. hehe..).. always keep the sense of urgency between me and my other half alive... i didn't quite get it that time... sampai skang pon rasanya mcm blur2 lg... haha.. recently i came across this qoute "without a sense of urgency, desire loses its value".. hmmm... there's possibility whilst time flies, urgency degrades, fades and even vanishes... but always keep in mind: "don't ever let that be..."

i guess that was the message my friend tried to tell me..

eureka!

Posted by cik ayu at 11:25 AM 2 comments
wonder why i was in port dickson last weekend? unfortunately, not for a holiday...*sigh*. actually, my department had an awayday there... we have to discuss on the department's mission and objectives for the next financial year. this will then have to align to my mission and objectives... bla..bla..bla...

something interesting was shared by my senior manager at the end of the session... a clip named 'eureka film'. what is eureka? eureka is a greek word which means "I've found it"... is an exclamation used to celebrate a discovery.

what is so interesting about this 9 minutes++ clip? well, you have to watch it here and tell me how you feel...

senyap sunyi...

Posted by cik ayu at 10:22 AM 0 comments
for the last (how many, ntah x tahu...) days.... blog ni senyap dan sunyi...
a few reasons to that... 1st: there's nothing to update, 2nd: i was preparing for my assessment (haha... dah 5 thn keje, dah due for assessment pon...) 3rd: no new baking, decorating project, 4th: camera masih rosak... sebab tu la, sedikit tak bersemangat nak buat apa2 project.. 5th: jannah tak berapa sihat few days back... 6th: i lost my icing recipe... (sape lg kalau bukan jannah yg hilangkan) 7th: been busy, last week i was in kl and during the weekend i was in port dickson, 8th: saya skang tgh sakit mata... hehe...

by the way, i bought a new mixer... tp bukan the posted 'my dream machine' kat sebelah kiri ni la... yg murah jek... as long as it can mix things together... it'll be fine for now...haha..

kadang2 rasa blog ni mcm dah lari dari objective sebenarnya plak... hehe..
so to make sure i'm still on track, here is something to share... how to ice your cupcakes! honestly, i haven't gone through any formal training on this before... i just picked up 'things' from youtubes and have it a try... i've tried this one, and it's easy... (tp seperti yg telah dijelaskan sebelum ini... camera rosak, so tak leh nak amek gambo nye...)
i'll post the icing recipe once i've found it (i know it's somewhere in the house.. hehe)... tak pon terpaksa la saya call 'tok guru' saya and ask for it...
enjoice!

Friday, March 20, 2009

nurjannah... my little princess

Posted by cik ayu at 6:03 PM 2 comments
ini gambar jannah yg paling latest ada dlm simpanan... this 29th march she will be 1 yr and 6 mths old....
skarang jannah dah pandai ckp sket2... some of the words yg dia boleh pronounce dgn betul ialah:
  1. katak
  2. gajah
  3. cicak
  4. kakak (yg ni dr umur dia 8 bln dia dah boleh pronounce dgn jelas)
  5. air
  6. nak (pantang tgk org makan, mesti nak... tp makan main2 je...)
kami ingat nak bawak jannah pegi zoo nanti... tentu dia seronok kan... (nama jek dok melaka... tp zoo melaka tak pernah pegi.. hehe)

tgk la... ikat rambut macam mana pon mesti akan jadi mcm ni... lasak sgt... dan sentiasa ceria... hehe.. here's another pic... masa ni kami di sunway resort hotel & spa...

Thursday, March 19, 2009

deeper conversation

Posted by cik ayu at 7:35 PM 0 comments
pagi ni while i was driving to the office, sambil dengar radio (hot.fm), FBI was interviewing a girl... ingatkan artis indonesia (pasal nama dia yuna... sounds like indonesian kan?)
tapi rupa2 nya artis malaysia... an interesting, talented girl.... love her song...
enjoice!!

Wednesday, March 18, 2009

my pink daisies

Posted by cik ayu at 10:47 PM 0 comments
last few weeks saya tak berkesempatan utk ber'karya'... mixer saya rosak... ntah mcm mana maid saya pakai sampai blh rosak (masa tu saya suh dia whip butter ngan shortening utk buat icing), tinggal jap, tgk2 dah berasap mixer tuh... overheat agaknya.. sedih jugak... sebab tu hadiah wedding saya... bnyk jugak jasanya... kuih2 raya tahun lepas, cupcakes dah ber'batch2' dibuat dgn mixer tu...

ditambah pulak kamera saya rosak... lense error (itulah msg yg keluar everytime saya on camera tuh).. hubby kata sbb jannah suke korek lense dia... nak kena hantar servis la nampaknye...

fortunately sebelum kamera tu rosak 100%, saya berjaya capture gambar daisy yg saya buat utk cupcakes topper. tp malangnya, saya tak dapat capture gambar cupcake yg dah siap tu.. (by that time kamera dah sgt kronik dan tak dapat diselamatkan lg...)

so camne? ok tak? ok la ek utk org yg baru belajar mcm saya...
next time saya akan post all the steps to make these daisies... bile? bile kamera saya dah pulih seperti sedia kala... (bile la agaknya ye...)

Tuesday, March 17, 2009

inspirasi...

Posted by cik ayu at 2:53 PM 0 comments
ini jadi inspirasi saya.... suatu hari nanti saya harap saya dapat buat mcm ni jugak....

apa dan mengapa 'cupcakes chek'?

Posted by cik ayu at 9:54 AM 4 comments
entri yg kedua ni saya buat sebaik saja saya post entri yg pertama di bawah... rasanya lebih menarik kalau saya ceritakan mcm mana saya dpt nama blog ni...
ingat lagi sarah? kawan saya tu la... saya mintak dia namakan blog saya ni...
antara pilihan yg sarah beri..'mycupcakes'... simple and nice...
tp sebolehnya saya nak nama melayu... so kalau nama tu di'separa melayu'kan, dia akan jadi 'cupcakes saya'... hmmm... mcm terlalu stret forward plak...
so saya tukar perkataan 'saya' jd 'chek' (chek = saya, dlm loghat kedah)
kenapa loghat kedah ye? hehe... saya bukan org kedah, saya org johor...
tp sebagai menghargai motivasi cik sarah utk saya mem'blog' selama ini, so saya gunakan loghat kedah... sebab cik sarah org kedah, sungai petani mari... hehehe...

entri* pertama blog saya

Posted by cik ayu at 9:16 AM 2 comments
*saya tak pasti perkataan ni wujud atau tidak
akhirnya.... saya sudah ada blog! dah lama saya berniat untuk mem'blog'.... tapi motivasi tak pernah cukup untuk nak mulakannya...
ada 2 org yang mendorong saya selama ini.. (seingat saya la...) dan ada satu perkara yg makin menguatkan motivasi mereka...
motivasi pertama, kawan saya, sarah namanya... (dah 12 tahun kami berkawan... baru tadi ni saya kira.. hehe... lama juga ya... tak sangka!)
motivasi kedua, suami saya, org yg sentiasa berada disamping saya walau apa keadaan sekali pon...
dan apakah perkara yg menguatkan motivasi mereka berdua ini? hehe... hobi baru saya... saya suka cupcake decorating...
jadi, blog ini saya tujukan untuk sarah, suami saya dan mereka yg mempunyai minat yg sama saya seperti saya... tak kisah la...minat nak tgk aje ke, minat nak buat jugak ke... asalkan minat....
tujuan blog ini? blog ini akan merakamkan segala hasil kerja saya, tak kira la... yg comot ke... yg cute ke... yg tak jadi ke.... InsyaAllah, semuanya akan saya kongsi.. (walaupun sebenarnya malu jugak nak kongsi hasil yg comot2 tu.. hehe)
 

CupcakesChek Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal